CAMPZ Outdoor und Camping Online Shop
Magazijnopruiming – kortingen tot 80%1
KOSTELOOS RETOURNEREN
GRATIS LEVERING VANAF €796
VRAGEN? KLIK HIER!
Zaklampen – Snel bij de hand in het donker
Niet alleen binnen onze eigen vier muren gebruiken we regelmatig een zaklamp, we hebben ze op reis ook vaker nodig dan je denkt. Nog niet lang geleden waren zaklampen vrij groot, log en verbruikten ze veel energie. Dankzij de nieuwste Led-technologie is het nu mogelijk kleine, lichte, waterdichte en handzame zaklantaarns te produceren met indrukwekkende lichtsterktes en reikwijdtes, die bovendien veel minder energie verbruiken. Ze nemen weinig plaats in je rugzak in, of kunnen ook aan dj riem worden bevestigd. De innovatiefste modellen kunnen zelfs worden gebruikt om een mobiele telefoon op te laden! ​

Zaklampen

0 Artikel
Op dit moment zijn er helaas geen producten in deze lijst beschikbaar.

Zaklampen en flashlights bij CAMPZ

Een zaklamp, flashlight of zaklantaarn is een lichtbron die op batterijen werkt, en makkelijk meegenomen kan worden. Een zaklamp is meestal langwerpig en bestaat uit een achterste gedeelte, waarin de batterijen en meestal ook de aan/uit-knop verwerkt zitten, en het voorste gedeelte, dat de lamp zelf bevat. De lamp zelf is meestal klein, maar door het plaatsen van een reflector om het lampje wordt al het licht gebundeld om een sterke straal te verkrijgen. Er bestaan ook zaklampen die werken op een kleine accu, die opgeladen kan worden, of door middel van een dynamo, die door in het handvat te knijpen aangedreven wordt. Dit laatste type flashlight wordt ook wel de 'knijpkat' genoemd.

Verschillende soorten zaklampen

Voor het kopen van een zaklamp of flashlight is het belangrijk om een keuze te maken tussen verschillende soorten lampen. Er bestaan drie soorten;

  • Een zaklamp met een gloeilampje
  • Een zaklamp met een HID-lamp
  • Een zaklamp met een LEDlamp
Zaklampen vindt u bij CAMPZ

Zaklantaarns met een gloeilamp

Een zaklantaarn met een gloeilamp bevat meestal een gewoon klein gloeilampje. Deze lamp bestaat uit een glazen omhulsel (het peertje), waarin een draad van wolfraam geplaatst is. Door deze draad loopt een elektrische stroomvoorziening, die via de metalen onderzijde van de gloeilamp aangevoerd wordt. Doordat de elektrische stroom door de draad loopt, wordt deze erg warm. Door de hitte gaat de draad licht uitstralen, maar het grootste deel van de aangeleverde energie gaat verloren als warmte.

Flashlights

Een flashlight met een gloeilamp kan een gewoon klein gloeilampje bevatten, maar ook een halogeen gloeilamp. Dit laatste betekent dat de lamp gevuld is met xenon of krypton, waardoor de gloeidraad op een hogere temperatuur kan branden, en dus meer licht afgeeft. Het grote voordeel van deze soort flashlight is de lage aanschafprijs, en de lage prijs van een vervangend lampje. Een zaklamp met gloeilamp zal in de komende jaren echter steeds moeilijker te verkrijgen worden, door het verbod op de productie van gloeilampen in Nederland. Ook een reserve-lampje voor een zaklamp die u reeds in bezit heeft zal steeds moeilijker te vinden zijn.

Zaklamp met HID-lamp

Een flashlight met HID-lamp bevat een gasontladingslamp, zoals die ook in koplampen van auto's gebruikt worden. Hierbij wordt elektrische stroom door een geioniseerd gas geleid. Deze stroom zorgt voor een ontlading van het gas, waarbij ultraviolette straling vrijkomt. Deze ultraviolette straling wordt door een filter op het glas omgezet in zichtbaar licht. Deze soort flashlight geeft een erg grote lichtopbrengst, en is minder schokgevoelig dan bijvoorbeeld de flashlight met gloeilamp, omdat er geen gevoelige gloeidraad in verwerkt is. De HID-lamp is echter niet erg energiezuinig en bovendien zijn de lampen erg duur in aanschaf, waardoor dit type alleen gebruikt wordt voor specialistische doeleinden.

Zaklamp met LED lamp

De meeste gebruikers van zaklampen geven tegenwoordig de voorkeur aan een flashlight met een LEDlamp. Een LEDlamp is een vorm van solid state lighting, wat inhoudt dat er gebruikt wordt gemaakt van een solide voorwerp om licht te maken, in tegenstelling tot de eerdergenoemde gloeilamp of gasontladingslamp, die gebruik maken van een vacuüm of een gas. Omdat het ontwerp minder fragiel is dan bij andere soorten lampen, zoals lantaarnen of glowsticks, is de LEDlamp veel robuuster en dus beter bestand tegen schokken. Daarnaast is de levensduur van een LED aanzienlijk langer dan die van elke andere soort lamp. Een LED kan tot 40.000 uur meegaan, terwijl een normale gloeilamp slechts 1.000 uren meegaat. Een ander voordeel is dat een LED goed bestand is tegen snel en vaak in- en uitschakelen. Vooral bij een zaklantaarn is dit van belang, omdat die meestal voor kortere periodes ontstoken worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een lamp in huis. De LED-zaklantaarn is erg zuinig in verbruik, hij geeft ongeveer vijftig procent van zijn opgenomen energie af in licht. Ter vergelijking; een gloeilamp geeft slechts tien procent van zijn opgenomen energie af in licht, de rest verdwijnt in de omgeving als warmte. Ook kan de lichtsterkte van een LEDlamp meestal trapsgewijs ingesteld worden, waardoor de zaklamp erg zuinig is, als er niet zo veel licht nodig is. Daar tegenover staat dat de LED-zaklampen duurder zijn in aanschaf. In de meeste gevallen betaalt dit verschil zich in de loop der jaren echter terug door de langere levensduur. LEDverlichting was vroeger niet krachtig genoeg om een voldoende sterke lichtstraal te geven, maar dit probleem is inmiddels opgelost door de fabrikanten.