CAMPZ Outdoor und Camping Online Shop
Magazijnopruiming – kortingen tot 80%1
KOSTELOOS RETOURNEREN
GRATIS LEVERING VANAF €796
VRAGEN? KLIK HIER!
CAMPZ Gids

De wonderen van Merino wol

Perfect voor outdoor activiteiten dankzij de aanpasbaarheid aan het weer, is Merino wol de passende natuurlijke kandidaat voor outdoor- en performance sporten.

Toen het eerste expeditieteam onder leiding van de Noor Roald Amundsen op 14 december 1911 de Zuidpool bereikte, droeg het hele team wollen base- en midlayers. De wonderen van wol stelden Amundsen en zijn mannen in staat de kou van -50C te overleven en hielpen hen, hun doel te bereiken.

Dat komt doordat een van de vele voordelen van wol het ademend vermogen, of "vochtbuffering" is; het geëvolueerde vermogen om vochtige damp van de huid over te brengen en aan de buitenkant van het kledingstuk af te geven. Deze natuurlijke functie is wat Amundsen en zijn mannen warm en droog hield.

Dat was meer dan een eeuw geleden en sindsdien is wol zich als outdoor sportmateriaal blijven evolueren. Vandaag de dag blinkt Merino wol - dat veel beter ademt dan de wol die Amundsen droeg - uit in zowel warme als koude omgevingen. Het verhaal van wol is een verhaal van evolutie en innovatie!


De grote vraag

Voor we verder gaan, laten we eerst iets uit de weg ruimen. "Maar kriebelt wol niet als je het draagt?" Dat is de eerste vraag die we altijd krijgen over het continue groeiende aantal outdoor artikelen op basis van Merino wol.

Het antwoord op deze vraag is nee; wol is geen allergeen en de jeuk die sommigen ervaren als ze wol dragen, is te wijten aan de kwaliteit van de vezel, niet aan de wol zelf. Het gaat er dus om, wol van een fijnere kwaliteit te dragen en precies dát is de kracht van Merino. Onderzoek heeft aangetoond dat de superfijne Merino wollen kledingstukken zelfs voordelen hebben voor mensen met een gevoelige huid.

© The Woolmark Company

Hoofd van de kudde

Er zijn veel soorten wol van veel verschillende dieren; schapen, alpaca's, kamelen en buidelratten bijvoorbeeld. Schapen zijn de belangrijkste bron van wollen vezels en het bijzonder fijnharige Merino schaap, is het hoofd van de kudde in de huidige wolmarkt. En als het gaat om prestaties en comfort voor actieve outdoor kleding, is Merino de beste keuze.

© The Woolmark Company

Merino in actie

© Aclima
© Aclima
© Aclima

Kunstmatige vezels worden pas sinds een halve eeuw ontwikkeld voor het nastreven van prestatievoordelen, terwijl natuurlijke evolutie al duizenden jaren de voordelen van wol verfijnt, zoals het ademend vermogen en de temperatuurregeling. Merino heeft dus een grote voorsprong.

Als je in de bergen wandelt of hardloopt, wil je voorkomen dat je oververhit raakt of een klamme huid krijgt. Zweten is de temperatuurregelaar van het lichaam, het verdampen van vocht aan het huidoppervlak zorgt voor een verkoelend effect. Sommige kleding kan dit proces verstoren en oververhitting veroorzaken. Maar kleding van Merino wol houdt - door het natuurlijke proces van dampoverdracht - het lichaam en de spieren koeler, waardoor we op hogere intensiteit kunnen presteren. Met Merino zeg je dag tegen klamheid!

Steeds meer outdoor en performance uitrusting wordt gemaakt van Merino wol; van compressiesokken, beanies en schoenen tot voeringen voor slaapzakken, jassen en ondergoed.


Duurzame wol

Wol is zowel 100% hernieuwbaar als biologisch afbreekbaar. Elk jaar produceren schapen een vacht, waardoor wol een natuurlijke en hernieuwbare hulpbron is. Andere vezels en veel textiel worden gemaakt van op carbon gebaseerde producten, maar slechts enkele daarvan, zoals wol, zijn op zichzelf gerecycled koolstof.

Door te grazen nemen schapen koolstof op die in planten is opgeslagen en gebruiken deze om hun wol - die voor ongeveer 50% uit koolstof bestaat - te laten groeien. Wanneer wol wordt weggegooid, neemt het de eigenschappen van een meststof aan, waarbij waardevolle voedingsstoffen en koolstof langzaam weer in de bodem vrijkomen.

In tegenstelling tot kledingstukken gemaakt van synthetische stoffen, geven kledingstukken op basis van wol geen microvezel-plastics af, die (volgens erkende studies) tegenwoordig overal rondzwerven en onze planeet vervuilen.

© The Woolmark Company

Onderhoudstips

Wol heeft een slechte naam als het gaat om verzorging en onderhoud. Veel mensen denken dat wassen ingewikkeld en tijdrovend is, of om een dure trip naar de stomerij vraagt. Dat is simpelweg niet waar: in werkelijkheid kan de meeste outdoor kleding op basis van Merino gewoon in de wasmachine worden gewassen.

Hier zijn een paar belangrijke tips:

  • Volg altijd het wasetiket van het kledingstuk.
  • Keer het kledingstuk binnenstebuiten voor je het wast.
  • Na licht gebruik kun je Merino kleding beter laten luchten, dan wassen. Leg het plat neer, of hang het buiten op.
  • Laat het 24 uur rusten, voor je het weer draagt.
  • Hang wollen kledingstukken na het uitpakken in een badkamer met stoom, om kreukels te verwijderen en het op te frissen.
  • Gebruik voor het wassen een mild wasmiddel of een wasmiddel dat geschikt is voor wol. Vermijd chemische wasmiddelen en bleekmiddel.
  • Vermijd wasverzachters.
  • Leg het kledingstuk te drogen op een droge handdoek en strijk eventuele vouwen plat. Niet in direct zonlicht leggen. Laten opdrogen op kleerhangers kan het materiaal uitrekken of zijn vorm doen verliezen.

Avonturen aangedreven door wol gaan door

Meer dan een eeuw nadat Amundsen en zijn bemanning de Zuidpool bereikten, herontdekken avonturiers en sporters steeds meer de wonderen van wol, met name de Merino kleding van bedrijven als Aclima en anderen.

Tonje Blomseth, bijvoorbeeld, is een Noorse avonturierster die de voorkeur geeft aan Merino kledingstukken voor haar vele avonturen boven de poolcirkel. Ze liep volledig Noorwegen rond van het zuiden naar het noorden, skiede door de Noordelijke landen en verkende het achterland van Alaska - Merino hield haar onderweg altijd warm en droog. Merino wol zal zich blijven ontwikkelen als de perfecte stof voor avonturiers!

© Aclima