CAMPZ Outdoor und Camping Online Shop
Magazijnopruiming – kortingen tot 80%1
KOSTELOOS RETOURNEREN
GRATIS LEVERING VANAF €796
VRAGEN? KLIK HIER!

KOOPADVIES - KLEDING

Kleding koopadvies

Lagen systeem

In de afgelopen jaren, heeft het lagen systeem flink aan populairiteit gewonnen in de outdoor wereld: daarbij worden diverse dunne kleding lagen gecombineerd voor optimale isolatie in plaats van een dikke laag kleding. De lichaamstemperatuur ook eenvoudiger te reguleren door het aan en uit trekken van verschillende. Dit is de klassieke combinatie van lagen:

Kledinglaag 1 (Baselayer)

Kledinglaag 1 is de binnenste laag, die rechtstreeks op het lichaam wordt gedragen. Primair gaat het hier om thermisch- of functioneelondergoed, maar deze laag omvat ook accessoires zoals handschoenen en mutsen. Funktionen:

  • Vochttranpsort van binnen naar buiten
  • Sneldrogend
  • Warmte isolatie

Deze eigenschappen zijn belangrijk om bij bewegingen en zweten, de temperatuur te regelen voor het lichaam. De juiste keuze van ondergoed is van het grootste belang. In principe ontmoedigen we katoen ondergoed omdat dit ondergoed vocht absorbeert. Hierdoor wordt vocht vastgehouden aan het lichaam en kan deze snel afkoelen.

Functionele vezels van polyester, polyamide of polypropyleen, absorberen het vocht snel en geven het over op de volgende laag. Hetzelfde geldt voor ondergoed gemaakt van wol of mengsels, die daarnaast nog uiterst reukloos zijn, en dus lang gedragen kunnen worden. Hier zijn producten die worden gemaakt van Merinowol bijzonder aan te bevelen. Bovendien moet er bij het kopen van ondergoed zorg worden genomen dat dit dun en elastisch is én dicht bij de huid ligt.

In deze categorie vallen:

Kledinglaag 2 (Midlayer)

Kledinglaag 2 is de isolerende laag tussen de binnenste laag van de kleding (kleding laag 1) en de buitenste laag van kleding (kleding laag 3), die ook de vochtafvoer regelt. In de eerste plaats zijn producten gemaakt van fleece en wol, maar ook de meeste broeken vallen in deze categorie. Hier vindt u een grote selectie aan kleding voor de tweede bekledingslaag:

  • Fleece jassen & Fleece truien
  • Hemden & Shirts
  • Outdoor truien en hoodies
In deze categorie vallen:

Kledinglaag 3 (Outerlayer)

Kledinglaag 3 is de afstotende laag en bestrijkt de hele buitenlaag. Het wordt gebruikt voor bescherming tegen wind, regen en kou. Voornamelijk gaat het hier over jassen en regenbroeken. Kledinglaag 3 is de buitenste laag en dient om te beschermen tegen wind, regen en kou.

Meestal zijn alle producten in deze cateogrie water- en winddicht. Om deze laag kleding waterdicht te krijgen, worden membranen of coatings gebruikt, die zijn gelegen langs de buitenste laag van het kledingstuk. Membranen zijn vaak van veel hogere kwaliteit en minder slijtgevoelig dan coatings, maar coatings zijn voor de meeste gebruikers toereikend.

In principe zijn 2-, 2,5- en 3-laags kleding als volgt te onderscheiden: Het 3 laags product bestaat uit de shell stof, membraan en voering. Deze zijn aan elkaar gelamineerd om een laag te vormen. In de 2-laags kleding is het product niet verbonden met het membraan en de buitenstof, maar hangt het los in de jas. Een 2,5-laags product is slechts een beschermende laag, vaak zichtbaar in de vorm van een honingraat rooster. In principe worden de 3-laags producten gezien als de meest robuuste, terwijl de 2,5-laags producten het snelst slijten, maar deze zijn wel weer extreem licht.

Vedere tips
  • Houdt u rekening met het feit dat veelvuldig om- en afdoen van de rugzak een zware last voor het materiaal kan zijn.
  • Water bestendige ritsen laten alleen water door bij zeer ongunstige omstandigheden.
  • Die richtige Jacke muss man immer für sich selber finden. Jeder hat ein anderes Wärme- und Kälteempfinden und benötigt daher unterschiedliche Ausrüstung bei gleichen äußeren Voraussetzungen.
  • De juiste jas moet u altijd zelf vinden: iedereen heeft een andere perceptie van warmte en kou en vereist daarom een verschillende uitrusting bij verschillende omstandigheden.
In deze categorie vallen:

Materiaal

Microvezel textiel

Stof gemaakt van microvezels is niet 100% waterdicht, maar is bestand tegen een waterkolom van 800 mm (waterdicht), wat over het algemeen een regenbui voorstelt. Het grote voordeel is echter dat deze stof extreem ademend is, dit ontstaat door het gebruik van uiterst fijne vezels. Een microfiber heeft een maximale dikte van 1 dtex (decitex). 1000 m garen met 1 Tex weegt 1 g. 1 g garen met 1 dtex is dus 10 000 m lang! De zeer dunne garen zorgen voor een extreem groot oppervlak, dat wordt gebruikt voor het verwijderen van vocht, waardoor een aangename lichaamstemperatuur ontstaat.

Softshell

In de afgelopen jaren, hebben de softshell jassen meer en meer de overhand gekregen. Dit is vooral te danken aan hun brede gebruikstoepassingen: bij 90% van de weersomstandigheden zijn deze jas perfect! Het biedt warmte, biedt bescherming tegen wind, regen en korte buien en is nog steeds ademend. Ook hebben deze jassen door hun elasticiteit een hoge bewegingsvrijheid, waardoor ze ook nog eens veel comfortabeler zijn om te dragen ten opzichte van conventionele jassen.

Membranen & Coatings

Membranen en coatings worden in eerste instantie gebruikt om de kleding waterdicht te krijgen.

Dons

Wanneer het belangrijk is om zo warm mogelijk gekleed te gaan, is dons nog altijd de beste keuze.Om de kwaliteit van de dons te bepalen zijn er de volgende regels en kernwaarden:

  • Ganzendons is een betere keuze dan eendendons
  • Mixverhouding: Een verhouding van 80/20 betekent dat 80% van de vulling ganzendons is en 20% gevuld is met veren. Dit mengsel is perfect geschikt voor dagelijks gebruik. Een mengverhouding van 94/6 is de hoogste kwaliteit. Een vulling mag nooit helemaal uit dons bestaan omdat de veren nodig zijn voor de stabilisatie.
  • Vulkracht: 28 g dons (1 ounce) wordt tegen elkaar gedrukt voor 24 uur. Vervolgens wordt dit gemeten. 550 inches³ (1 inch³ = 15,62 cm³) staat voor een goed vulkracht
  • 800 inches³ is de ultieme waarde.

Fleece

Fleece wordt aangeduid met 100, 200 of 300 series fleece, dat verwijst naar het gewicht per vierkante meter. Een 200-fleece weegt bijvoorbeeld 200 - 300g/m². Naast de gebruikelijke informatie, is er nog de naam Polartec Thermal Pro - hier is het weefsel dichter op elkaar geweven en daardoor wind bestendiger, ook heeft dit weefsel een hogere isolatiewaarde.


Functie

Afhankelijk van de toepassing, worden verschillende eisen gesteld aan de kleding: bij een zomerse weekend trip naar de bergen is een ademende jas waarschijnlijk belangrijker dan een isolerend shirt of kleding met een insectenwerend middel.

Waterbestendig

Waterbestendig is niet hetzelfde als waterdicht. Slechts enkele kledingstukken zijn echt 100 procent waterdicht - maar in de meeste gevallen, is dat niet eens nodig! Om de waterdichtheid te bepalen wordt gebruik gemaakt van een DIN-nummer. Om dit te bepalen wordt de stof uitgerekt door een cilinder met een diameter van 10 cm. Deze cilinder wordt dan gevuld tot een hoogte van 1300 mm met water - wanneer er geen water verdwijnt door het weefsel wordt dit beschouwd als waterdicht.Dus hoe hoger de waterkolom hoe meer waterdicht het materiaal is. Laminaat heeft bijvoorbeeld een waterkolom van 20 000 mm.

Ademend

Ademende kleding heeft als doel een een goede ventilatie van het lichaam te waarborgen en is derhalve licht en wordt los van het lichaam gedragen. Vaak wordt de waarde van ademen weergegeven als de RET waarde. RET staat voor Resistance to Evaporating Heat Transfer en bepaalt de weerstand van een stof om de waterdamp af te stoten. Hier zijn enkele richtwaarden voor de RET:

  • < 6: extreem ademend
  • 6-13: goed ademend
  • 13-20: ademend
  • < 20: niet ademend

Bovendien kan door het selecteren van kleding met felle kleuren de verwarming worden verminderd.Sommige fabrikanten geven ook de MVTR waarde (Moisture Vapor Transmisson Rate) aan. Dit geeft aan hoeveel waterdamp per 24 uur door een vierkant membraan door kan dringen. Hoe hoger de waarde hoe beter het ademend vermogen. Een waarde van 10.000 g/m²/24 van een membraan wordt beschouwd als zeer ademend.

© Johannes Andersson, Unsplash

Isolerend

De isolerende werking van een jas wordt in feite bepaald door het bestaande statische luchtvolume. Wanneer er meer lucht is om op te warmen, des te warmer de kleding. Daarom is goede winterkleding licht en bijzonder volumineuze, die idealiter wordt uitgevoerd met ganzendons.

Insectenbescherming

In sommige gebieden kan het een voordeel zijn om kleding te dragen die beschermen tegen insecten. Vooral in malaria-risicogebieden wordt een dergelijke bescherming in ieder geval aanbevolen. Een insectenbescherming wordt bereikt door chemische, niet schadelijke, lagen of specifieke weefseltypen. Voorbeelden zijn een special coating genaamd Nosquite of een insect dicht materiaal dat werd ontwikkeld door Fjällräven (G-1000).

Zonbescherming

Kleding voor de bescherming tegen de zon, wordt vaak nog onderschat, maar moet net zo serieus worden genomen als de bescherming door crèmes tegen de zon.Bij deze kleding, wordt de waarde van de bescherming de UPF (Ultraviolet Protection Factor) genoemd. Evenzo als geldt voor UV-bescherming, hoe hoger de waarde, hoe langer u kunt verblijven in de zon. Hier gelden volgende richtlijne

  • Verblijf zonder bescherming: 9 min
  • UPF waarde van 30: 30 maal langer (dat will zeggen 180 min)
  • UPF waarde van 50: 50 maal langer (dat will zeggen 450 min), etc.

De bescherming wordt bepaald door het weefsel: hoe steviger en donkerder, hoe veiliger. Bovendien, speelt het type vezel een rol: polyester beschermt beter dan nylon. Normale T-shirts hebben meestal een UPF van 5 Helaas is er geen uniforme norm voor het bepalen van de UPF waarde. Echter, vaak wordt de Australische norm gebruikt.