Outdoor schoenen: voor elk avontuur geëigend

Outdoor schoenen: voor elk avontuur geëigend

Of het nu gaat om een korte boswandeling of een meerdaagse tocht door de Alpen - we houden ervan om de natuur te voet te verkennen. Nergens kun je je beter ontspannen, genieten van de rust en even wegvluchten van het stressvolle dagelijkse leven. Om dit ook te kunnen garanderen in moeilijke terreinen, is het juiste schoeisel van essentieel belang. Deze gids toont je welke outdoor schoenen voor welke omstandigheden het beste geschikt zijn. Dit garandeert dat je wandeltocht niet verpest wordt!

Wandelschoenen - Licht bepakte dagtochten

Of we nu spreken over een korte wandeling of een lange dagwandeling, voor wandelplezier heb je niet veel nodig. Comfortabele en robuuste outdoor schoenen van leder, textielvezels of een mix van beide zijn het belangrijkst voor lichte wandelterreinen.

Indien je op safe wenst te spelen of je je aan hobbelige en steile parcours verwacht, kan je beter kiezen voor een halfhoge wandelschoen. De zool moet op het terrein afgestemd zijn. Hoe moeilijker de ondergrond en hoe zwaarder de bagage, hoe steviger de zool moet zijn. Met een geprofileerde en slipvaste zool kan je niets verkeerd doen!

Trekkingschoenen: zeker en stabiel

Trekkingschoenen op CAMPZTrekking is een meerdaagse wandeling. Niet alleen de afgelegde afstanden zijn langer. Meestal betekent dit ook een grotere en zwaardere bagage om mee te zeulen.

Voor trekkingschoenen wordt vanwege het extra gewicht een stabiele, slipvrije zool met een goede grip aanbevolen. Indien je een voorkeur hebt voor vlakke terreinen en goed begaanbare bos- en veldwegen zijn halfhoge wandelschoenen de juiste keuze.

Indien je naar het hoge of middelhoge gebergte trekt, zijn hoge of middelhoge trekkingschoenen aanbevolen. De hoge schacht biedt een veilig houvast voor de enkel. De veelal ergonomische zoolconstructies bevorderen het wandelcomfort.

Wie tijdens warmere seizoenen reist, dient te kiezen voor schoenen met een ademende bovenlaag!

Berglaarzen – Grote hoogten

Staan er hoogalpiene gebieden of zelfs gletsjertochten op het programma? Zijn er moeilijke ‘klettersteige’ of steile klimpassages te bedwingen tijdens de bergwandeling? Dan zijn volwaardige bergschoenen een absolute must!

Volwaardige bergschoenen worden gekenmerkt door een hoge schacht, een robuuste zool die zeer geschikt is voor klimijzers en een bovenmateriaal van dik leder, kunststof of een combinatie van beide. Leder past zich optimaal aan de voet aan, zorgt voor een hoog draagcomfort en is natuurlijk ademend en waterdicht dankzij regelmatige impregnering. Synthetische materialen, zoals Gore-Tex, zijn meestal lichter, waterdicht, gemakkelijk te reinigen en ademend.

Bergschoenzolen zijn vervaardigd van zeer stijf materiaal. Op vlakke terreinen beperken deze zolen de loopsoepelheid, wat dan weer een pluspunt is op ruwere terreinen: bij bergop- of bergafwaartse trajecten betekent de stabiele ondersteuning van de schoen ook meer comfort. Het profiel van de buitenzool is bovendien ook zeer uitgesproken en slipvrij.

Bergschoenen bij CAMPZ

Trailrunningschoenen – Door berg en dal

Trailrunning schoenen bij CAMPZTrailrunning wint steeds meer aan populariteit. Als je je snel en veilig wenst te verplaatsen op bosgronden en rotsachtig terrein heb je sterke outdoor schoenen nodig.

De zool vereist speciale aandacht. Deze moet geschikt zijn voor heel wat uiteenlopende terreinen, zowel bergop- en bergafwaarts als in kronkelende wegen. Hoe extremer het terrein, hoe geprofileerder en greepvaster je zool moet zijn. Een gecoate zool zorgt voor een goede grip in droge en natte omstandigheden.

Het bovenmateriaal moet aangepast zijn aan de omstandigheden van het parcours. Geschikte modellen beschikken over een rubberen of lederen veiligheidsneus die de tenen beschermt tegen externe invloeden. Om het gewicht tot een minimum te beperken, wordt gebruik gemaakt van synthetische materialen. Het materiaal moet ademend zijn in warme omstandigheden en waterafstotend in natte omstandigheden.

Outdoor sandalen – Luchtig comfort

Comfortabele outdoorsandalen zijn geschikt voor ontspannen wandelingen op gemakkelijk terrein, rivieroversteken of strandwandelingen. Ze zijn bijzonder comfortabel, relatief licht, bieden een optimale ventilatie, hebben vaak een voorgevormd voetbed en kunnen met 2 tot 3 riemen perfect aan de voet aangepast worden.

Synthetisch materiaal is geschikt indien de sandaal voornamelijk langs of in water wordt gedragen, omdat dit materiaal minder gevoelig is en sneller droogt. Lederen sandalen bieden een hoog draagcomfort, ruiken langer fris, maar zijn ook zwaarder en vereisen meer zorg.

De tussenzool moet goed gedempt zijn en de buitenzool slipvast, slijtvast en geprofileerd.

Outdoor sokken – Gedaan met kneuzingen & blaren!

Outdoor sokken bij CAMPZZelfs de perfecte outdoor schoenen zijn nutteloos als je er geen bijpassende, functionele sokken bij draagt.

Aangepast aan de mogelijke activiteit, zijn ze op bepaalde punten meer of minder opgevuld en beschermen ze zo optimaal de meest belaste delen van de voet.

Modellen van synthetische vezels en merinoswol worden sterk aanbevolen. Synthetische vezels hechten zich perfect aan de voet, drogen snel, voeren vocht af en doorstaan talloze wasbeurten. Merinowol is de betere keuze als het gaat om geurneutraliteit. Dit materiaal koelt af in de zomer, verwarmt in de winter en zorgt voor een goed vochttransport. Een materiaalmix van synthetische vezels en merinoswol combineert de voordelen van beide materialen en is vaak de beste keuze.

Zo vind je de ideale metgezel

  • Je hebt reeds positieve ervaringen met outdoorschoenen van een bepaald merk? Never change a winning team!
  • Let op de merkspecifieke maattabellen. Niet alle merken zijn even groot!
  • Met de juiste verzorging kan je jaren op je outdoorschoenen rekenen. Let dus niet te veel op de prijs – want het is het waard!
  • Test je nieuwe schoenen thuis uit in de sokken die je ook tijdens het wandelen zal dragen. Trappenlopen tegen verschillende snelheden kan zwakke punten al aan het licht brengen!
Je vindt ons ook

Copyright © Campz - Alle rechten voorbehouden