Inhoud
 

Duurzaam & ecologisch: intelligente materialen van Moeder Natuur

Duurzaam & ecologisch: intelligente materialen van Moeder Natuur

Zeker sinds de Fridays for Future Demonstraties is het thema klimaatbescherming – gelukkig — volledig ingeburgerd geraakt in onze samenleving. We zullen bewuster moeten omgaan met onze bronnen, of het nu in het dagelijks leven is of tijdens onze avonturen in de frisse lucht. Dit geldt ook voor het shoppen naar nieuwe outdoor kleding. Natuurlijke materialen hebben veel minder invloed op ons milieu dan synthetische kunstvezels. Hier presenteren we je dan ook een selectie van veelbelovende materialen, die zo natuurlijk mogelijk zijn en met een zuiver geweten gedragen kunnen worden.

 

Wol

Tot op de dag van vandaag kan bijna geen enkele synthetische vezel ter wereld de eigenschappen van wol evenaren. Het is temperatuurregulerend, ademend, waterafstotend, geur- en brandvertragend — perfect voor alle outdoor activiteiten. Waarom zou je iets kunstmatigs maken als het natuurproduct al zo goed is?

Typische fabrikanten:
Salewa, Sherpa, Woolpower, Sätila, Eisbär

Perfect voor:
koude dagen

Merino wol

Merino schapen uit Nieuw-Zeeland zijn echte overlevingskunstenaars. Hun vacht is ervoor gemaakt om de lichaamstemperatuur optimaal te reguleren bij extreme temperatuurverschillen van -10° C tot 30° C. De vacht van deze schapen houdt warm in de kou en koelt af in de hitte.

Geen wonder dat de grote outdoor kledingfabrikanten zich bewust zijn geworden van dit wonderbaarlijke garen. Vandaag de dag is merino wol de absolute ster onder de outdoor materialen voor kleding. Het heeft dezelfde voordelen als conventionele wol, maar is ook heel zacht – en dat allemaal dankzij de merino schapen!

Typische fabrikanten:
Icebreaker, Smartwool, Devold, Woolpower, Aclima, Odlo, Super.natural, Giesswein

Perfect voor:
wandelen, bergbeklimmen, skitochten

TENCELL (Lyocell)

Zacht, zachter, TENCELL — de TENCELL-vezel wordt in milieuvriendelijke processen uit duurzaam geoogst hout geproduceerd. Dankzij een gesloten cyclus wordt dit op een bijzonder milieuvriendelijke manier geproduceerd en is het biologisch afbreekbaar.

Dit materiaal overtuigd met het natuurlijke comfort en het aangename gevoel op de huid. Veel flexibiliteit, efficiënte vochtopname, ademend vermogen en huidvriendelijkheid zijn enkele andere voordelen van deze vezel. Duurzaamheid kan zo comfortabel zijn!

Typische fabrikanten:
VAUDE, Super.natural, Falke, Prana

Perfect voor:
sportieve activiteiten

Zeewier

Kleding gemaakt van zeewier? Klinkt in eerste instantie misschien vreemd, maar het is iets bijzonders! Algen zijn rijk aan vitaminen, sporenelementen, aminozuren en mineralen. Deze stoffen activeren de celvernieuwing, die op haar beurt huidziekten, ontstekingen en jeuk kan verlichten. Algen bevatten ook antioxidanten die onze huid beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Het natuurlijke vochtgehalte van de huid maakt een actieve uitwisseling met de uit algen verkregen vezels mogelijk, wat op zijn beurt voor een merkbaar aangenaam gevoel zorgt. Zo zie je maar: comfortabele, milieuvriendelijke vezels van algen zijn niet alleen bedoeld voor Aquaman!

Typische fabrikanten:
binnenkort verkrijgbaar

Perfect voor:
gevoelige huidtypen

Hennep

Bij jou komt geen hennep in je tas? Daar moet je nog maar eens goed over nadenken! Deze robuuste, duurzame vezel speelde lange tijd een belangrijke rol in de productie van kleding — totdat het werd vervangen door katoen en andere natuurlijke vezels.

Vergeleken met conventioneel katoen kan hennep met veel minder inspanning tot veel meer stof worden verwerkt, omdat het minder water en land nodig heeft. Het kan worden geteeld in het Europese klimaat en is niet veeleisend.

Kleding van hennep is aangenaam om te dragen en super robuust. Het geeft stoffen een natuurlijke glans en heeft soortgelijke eigenschappen als zijde — ze hebben een verkoelend effect bij hoge temperaturen en een opwarmend effect bij lage temperaturen.

Typische fabrikanten:
Prana, Hippy Tree, Patagonia, Tentree, United by Blue

Perfect voor:
sportieve activiteiten

Linnen

Linnen vezels zijn robuust en duurzaam en worden verkregen uit de stengel van de vlasplant. Vlas kan worden geteeld in het Europese klimaat, is minder veeleisend en duurzamer dan katoen, omdat er veel minder irrigatie nodig is.

Linnen stof is glad en houdt weinig lucht vast. Zo blijft het lange tijd pluisvrij en is het gemakkelijk schoon te houden. Kleding gemaakt van linnen vezels wisselt snel vocht uit met de omgevingslucht en heeft hierdoor een verkoelende en tegelijkertijd droge, opwarmende werking. Bovendien is het van nature robuust en hoeft het niet industrieel versterkt te worden, zoals het geval is bij katoen. Als je geen problemen hebt met wat minder elasticiteit en meer kreukgevoeligheid, is linnen een aangename levenspartner voor elke dag.

Typische fabrikanten:
Cocoon, Odlo, Prana, Patagonia, Roxy

Perfect voor:
hete zomerdagen, op het strand

Viscose

Viscose is een van de populairste stoffen ter wereld. Geen wonder, want het is zo zacht als zijde, kan op veel verschillende manieren worden verwerkt en is relatief voordelig — daarom wordt het over de hele wereld gebruikt en vaak samen met andere stoffen zoals katoen verwerkt.

Viscose is gebaseerd op de natuurlijke stof cellulose, die uit hout wordt gewonnen. Vervolgens worden verschillende chemische stoffen aan de cellulose toegevoegd, die het eindproduct tot een halfsynthetische stof maken. Viscose voelt aangenaam zacht aan op de huid, is makkelijk te onderhouden en absorbeert vocht als geen ander.

Typische fabrikanten:
binnenkort verkrijgbaar

Perfect voor:
sportieve activiteiten

Modal

Modal is een semi-synthetische, zachte stof gemaakt van beukenhout. Het is een vorm van viscose, maar duurzamer en flexibeler dan de standaard versie. Modal wordt vaak gemengd met andere vezels zoals katoen en elastaan voor extra stevigheid.

Modal overtuigt in de eerste plaats met het hoge draagcomfort. Het is meer verkoelend dan verwarmend en hierdoor perfect voor zweterige activiteiten en hogere temperaturen. Deze stof kan uitstekend water absorberen en voert vocht betrouwbaar af. In combinatie met merino wol wordt Modal ook gebruikt voor warm outdoor ondergoed, waar het voor een flexibele temperatuurbalans zorgt.

Typische fabrikanten:
Columbia, Maloja, Tufte Wear, Prana

Perfect voor:
hete zomerdagen, sportieve activiteiten

Koffie

Koffie is niet alleen een smakelijke oppepper, het slaat ook een uitstekend figuur in functionele kleding. Schöffel heeft dit hernieuwbare natuurproduct onder de loep genomen en er een eigen functionele vezel van gemaakt — S. Café. De textielvezels van gerecycled koffiedik werken geurremend, drogen snel en bieden aangenaam draagcomfort, ook tijdens meerdaagse tochten. Een toast op koffie!

Typische fabrikanten:
Schöffel, Helly Hansen, Maier Sports

Perfect voor:
hete zomerdagen, sportieve activiteiten