Het verschil tussen klimmen en boulderen

Het verschil tussen klimmen en boulderen

Klimmen is een activiteit waarin iedereen kan deelnemen, en biedt talloze trainingsvoordelen. De sport is extreem spannend en opwindend, maar helaas worden veel mensen ontmoedigd door de ogenschijnlijk gevaarlijke en ingewikkelde natuur van klimmen. Maar, als je het een kans geeft zal je snel merken dat dit niet het geval is, en dat de sport zo uitdagend of ontspannend kan zijn als je het zelf maakt.

Wanneer je voor het eerst probeert te klimmen, zal je waarschijnlijk te horen krijgen dat je een harnas, een karabijn en een anker nodig hebt. Dit houdt in dat een klimmer door iemand wordt bijgestaan met een touw, zodat het touw de klimmer opvangt in het geval hij of zij valt. In andere woorden, er zal in het begin altijd een instructeur bij zijn die je helpt.

Klimmen met spotter
boulder muur klimmen

Bij de start is de klimmer verbonden aan de top van de klimmuur boven hen. Vanaf hier begint de klimmer met het beklimmen van de muur – dit is waar het interessant wordt. De meeste mensen die nog nooit geklommen hebben, weten niet dat er verschillende ‘routes’ op de muur zijn uitgestippeld. Dit betekent dat klimmers een specifiek, vooraf bepaald pad moeten volgen naar de top. Hoe deze route wordt gevolgd, bijvoorbeeld welke grepen gebruikt worden, wordt bepaald door het individu, maar de richting is meestal vooraf vastgelegd. Bij outdoor klimmen, staat dit beschreven in een gids, met de routes uitgetekend op een foto, terwijl bij indoor klimmen de routes worden aangegeven door het gebruik van verschillende kleuren voor de individuele grepen.

Deze routes worden geclassificeerd met een nummer en een letter, zoals´2a´, wat betekent dat er een route is voor elk niveau. Op deze manier kan iedereen deelnemen en kun je beginnen op het niveau dat bij je past.

Boulderen of klimmen?

Klimmen

Wanneer je het over ´klimmen´ hebt, zijn er een groot aantal subdisciplines die onder deze parapluterm vallen, van sportklimmen tot ijsklimmen, alpine klimmen, solo en zelfs de kortere vorm van klimmen, boulderen genaamd. Klimmen omvat alle activiteiten waarbij je naar beneden, naar boven of over verticale stukken klimt, zowel indoor als outdoor.

Het klimmen met een touw is onderverdeeld in subcategorieën van sportklimmen, traditioneel klimmen, big wall, ijsklimmen en alpine klimmen. De meest beoefende vorm van touwklimmen is in het grotendeel van de landen sportklimmen, waarvoor je touwen en een klimuitrusting nodig hebt. Deze vorm van klimmen wordt gedaan in paren – een persoon klimt en de ander ondersteunt. De klimmer draagt een klimriem waaraan het touw wordt vastgemaakt. De volger gebruikt een remband om wrijving tussen touw en rem te creëren, zodat een eventuele val wordt gestopt. Sportklimmen kan zowel op kunstmatige klimmuren als op kliffen plaatsvinden.

Rotsklimmen

Bouldering

Door de toenemende populariteit van indoor klimmuren, komen de meeste mensen in aanraking met klimmen door middel van boulderen - zonder twijfel de meest populaire vorm van klimmen. Bouldering is aantrekkelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in klimuitdagingen, van beginners tot professionals.

Boulderen vereist geen touwen, klim gear, ankors of klimpartners. Voor velen met familie- en werkverantwoordelijkheden, kan het lastig zijn om een partner te vinden die tijd heeft en op dezelfde dagen kan trainen. Bouldering kan aangepast worden aan elk schema en kan alleen gedaan worden. Daarnaast is het gebruik van harnassen en zekeringen niet nodig.

Wanneer je aan indoor boulderen doet, is het enige materiaal dat je nodig hebt een paar klimschoenen en een chalk bag. Wanneer je outdoor klimt op een rotsmuur, heb je ook een draagbare crashpad nodig, speciaal ontworpen voor dit doel. Dit is een zacht gevulde mat die je aan de onderkant van de muur legt voor een veilige, zachte landing in het geval je valt.

Hoe te beginnen met klimmen?

Wanneer je begint met klimmen, zal het je wellicht niet direct gemakkelijk af gaan. Het is belangrijk dat je hier niet door ontmoedigd wordt, aangezien het, net zoals elke andere sport, oefening vergt. Wanneer je niet zoveel kracht hebt in je bovenlichaam, kun je alsnog een goede klimmer zijn als je je voet op de juiste plek neerzet om het grootste gedeelte van je lichaamsgewicht te dragen. Dat gezegd te hebben; klimmen biedt een hele goede workout voor je spieren en is een goede krachttraining. Als je sterke bovenarmen en benen wilt hebben, is dit absoluut de juiste sport voor jou – en een veel snellere manier om je lichaam in vorm te brengen dan vele andere soorten training.

Wanneer je begint met touwklimmen in een gym of met een gids, is een uitrusting meestal een vereiste. Bij sommige gyms kun je het benodigde materiaal huren.

Wat heb je nodig?

De juiste uitrusting en materialen maken je klimervaring een stuk gemakkelijker en veiliger. De basis tools, zoals touwen en harnassen, zijn vaak te huur in de klimhal, maar investeren in je eigen schoenen en chalk bag is zeker de moeite waard – het bespaart niet alleen geld op lange termijn; het betekent ook dat je geen gedeelde schoenen hoeft te dragen en je weet dat ze goed passen.

Klimkleding

Draag kleding die niet te strak zit en die niet bij jou of het touw in de weg zitten. Kleding voor klimmen moet ademend, zweetafstotend en sneldrogend zijn, zodat je comfortabel kunt blijven tijdens het klimmen. Wanneer je in de natuur klimt, zorg er dan voor dat je voorbereid bent op wisselende weersomstandigheden.

la sportiva square

Korte mouw klimshirts van La Sportiva

Klimschoenen

Klimschoenen beschermen de voeten, terwijl ze tegelijkertijd een goede grip bieden. De meeste schoenen zijn vrij veelzijdig, maar je klimvermogen en de plek waar je klimt zijn beide factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste schoen. Klimschoenen moeten goed aansluiten bij de voet, maar niet zo strak zitten dat ze oncomfortabel zijn om te dragen. Normaalgesproken worden strakzittende schoenen meer gebruikt voor technisch uitdagende klimroutes.

Klimschoenen van Millet

Klimhelm

Wanneer je outdoor klimt, is het belangrijk altijd een helm te dragen die speciaal is ontworpen voor klimmen. Klimhelmen zijn ontworpen om het hoofd te beschermen tegen vallende stenen en rotsachtige kliffen, en sommige (maar niet alle) zijn ontworpen om bescherming te bieden in het geval je valt. Ze worden meestal niet uitgeleend in klimhallen, omdat dit gecontroleerde omgevingen zijn. Het dragen van een helm moet comfortabel aanvoelen en strak en plat op het hoofd zitten. Helmen hebben meestal een harde beschermende schaal en een intern bandsysteem.

Klimhelm van Skylotec

Klimharnas

Met uitzondering van bouldering, heb je bij het klimmen een klimharnas nodig. Een klimharnas bestaat uit een riem die strak over de heupen zit en twee beenlussen. De meeste klimonderdelen hebben verstelbare of afneembare beenlussen.Met een harnas kun je het touw veilig en efficiënt vastmaken. Alle beugels hebben twee stropdaslussen die zijn ontworpen om het touw door te binden, één aan de heupgordel en één aan de beenlussen. Het strakker maken van het harnas is uiterst belangrijk voor de veiligheid.

Klimgordel van Edelrid

Chalk

Klimmers gebruiken, net zoals gymnasten, chalk (of krijt) om hun grip te verbeteren. Chalk absorbeert zweet uit de handen. Om de impact op het milieu te verminderen, is het goed om een krijttype te gebruiken dat overeenkomt met de kleur van de klif die je beklimt. Het krijt wordt gedragen in een zak aan je riem, de chalkbag.

Chalk van Beal

Karabiniers

Deze sterke, lichtmetalen ringen verbinden het klimtouw met bevestigingsmateriaal zoals ankers, bouten en andere soorten verankering. Ze worden ook gebruikt voor snelle trekstroppen en voor het ophangen van uitrustingen van apparatuur lussen aan klimonderdelen. Voor de meeste beginners is de eerste karabinier die je leert kennen een vergrendelende karabijnhaak.

Karabijnhaken van Edelrid

Zekeringen

Een zekeringsapparaat wordt gebruikt als een wrijvingsrem om het touw te helpen sturen. Bij correct gebruik verhoogt het zekeringsapparaat de wrijving en helpt het de supporter om een val op te vangen, een klimmer te laten zakken, meer touw te trekken of losse kabels te trekken wanneer de klimmer omhoog of omlaag beweegt. De twee meest voorkomende soorten touwremmers zijn buisvormige en geassisteerde zekeringsapparaten.De eerste keren dat je klimt, hoef je waarschijnlijk niet je eigen te hebben, maar het is een van de belangrijkste tools die je nodig hebt.

Zekeringen van Salewa

Klimtouw

Geen enkel onderdeel van je klimuitrusting is belangrijker dan het touw, maar als je net bent begonnen, is het touw hoogstwaarschijnlijk vooraf voor je uitgekozen. Naarmate je verbetert, hangt het beste touw af van waar je klimt en wat voor soort beklimmingen je doet.Als een beginner is het handig om te weten dat er twee soorten touwen zijn:

Dynamisch: dit is een lead klimtouw waar elasticiteit ingebouwd zit. Het is ontworpen om de bij een val gegenereerde impact te absorberen - ook al kan de kracht van een val erg hoog zijn.

Statisch: dit is een touw die relatief stijf is en, in tegenstelling tot dynamische touwen, niet veel elasticiteit heeft. Statische touwen worden gebruikt voor abseilen en reddingswerk.Alle touwen moeten slagen voor de UIAA-tests die het aantal vallen dat een touw kan houden, de impact en de dynamische verlenging reguleren.

Klimtouw van Edelrid

Techniek

De bewegingen die je maakt bij het klimmen en boulderen zijn grotendeels hetzelfde. Precisie, kracht, uithoudingsvermogen en techniek zijn cruciale factoren voor alle klimstijlen.

Climbing

Tijdens touwklimmen, wordt de klimmer beveiligd door een touw en een zekeraar (secur person) die zorgt voor een vermindering van de val. Het doel is altijd hetzelfde - om de top te bereiken. De routes kunnen van 40 m (enkele toonhoogte) en 300 m (multi-pitch) lang zijn. Het is de taak van de klimmer om de meest effectieve weg naar boven te vinden.

Bouldering

Bij boulderen beklim je 3-6 meter hoge stukken rotsmuur of hoge rotsblokken. Het is niet verwonderlijk dat het risico om gewond te raken door een val toeneemt, naarmate je hoger komt. Je landt meestal op je rug of achterkant - het liefst op een mat. De bewegingen zijn kort en intens, maar zeer veeleisend.

Voetenwerk is je belangrijkste hulpmiddel. Of je nu hangt op een bovenhandse of een lage hoekmuur, het gaat erom dat je het grootste deel van je lichaamsgewicht met je voeten draagt. Veel beginners hebben de neiging om zeer dicht bij de rots te blijven of te zoeken naar ontoegankelijke handgrepen, waardoor het moeilijk wordt om hun voeten te zien en te gebruiken. Een rechtopstaande, goed uitgebalanceerde positie is essentieel. Vergeet niet om voordeel te halen uit je benen, die sterker zijn dan je armen.

boulderen crashpad

Elk steunpunt dat je tegenkomt, vereist precisie. Als je je voeten gewoon willekeurig plaatst, leer je nooit wat goed voelt en verspil je meer energie dan je nodig hebt. Het is het beste om te trainen op eenvoudige routes, maar altijd te streven naar nauwkeurige en gecoördineerde steunpunten. Voetenwerk kan worden onderverdeeld in drie basis voetposities:

Binnenkant

Klimmen op verticale muren vereist dat je meestal met open heupen beweegt - waarbij je je zwaartepunt dichter bij de muur beweegt. Om deze techniek te gebruiken, is het belangrijk om aan de binnenkant van je voorvoet te kunnen staan. Je bereikt optimale wrijving, bereik en bewegingsvrijheid door alleen de binnenkant van de voorkant van je voet te gebruiken, in plaats van de voetboog te gebruiken. Als een beginner, kan het inspannend zijn om op de voorvoet te staan, maar met regelmatige lichaamsbeweging zal de techniek snel natuurlijk aanvoelen.

Buitenkant

Vaak is het nodig om van richting te veranderen of zijwaarts op de muur te bewegen. Daarom is het een groot voordeel om op de buitenkant van je voeten te kunnen staan. Net als bij voetsteunen aan de binnenste voorkant van de voet, is het belangrijk om de buitenste voorvoet op de voetsteun te plaatsen, niet op de voetboog. Deze voetplaatsing is ook belangrijk omdat deze de basis vormt van een aantal technieken, vooral in het geval van overhangend klimmen.

Hooking

Er zijn twee basistypes haken: hielhaken en teenhaken. Beiden zijn handig: als je je voeten goed gebruikt, kunnen je armen rusten. Met een hielhaak wordt de hak op één steunpunt gelegd, meestal boven of op hetzelfde niveau als het bovenlichaam. Klimschoenen met stijve hielen maken dit veel gemakkelijker. Je plaatst je hiel en je lichaamsgewicht wordt naar voren getrokken door je hiel. De teen haak (of toe hook) wordt niet in dezelfde mate gebruikt, maar is een bruikbare techniek om te beheersen, vooral om het lichaam parallel te houden aan de muur van overhangend terrein. Voor een teenhaak wordt de voorvoet om een ​​hoek of een voetstuk geplaatst en trek je met de bovenkant van je voet.

Grip

Klimmers hebben een schijnbaar oneindig aantal woorden om vormen van gesteente en verschillende grepen aan de muur te beschrijven. Ervaren klimmers gebruiken hun handen om zichzelf te stabiliseren, niet alleen om zichzelf op te trekken. De grepen worden uitgevoerd met licht gebogen armen, en de voeten en benen worden gebruikt om je omhoog te duwen. De volgende griptechnieken zijn de meest voorkomende en moeten door elke klimmer beheerst worden:


Open hand

"Open Hand" is een grijptechniek die wordt gebruikt op grepen die geen rand of inham hebben. Het gebruik van open hand maximaliseert het contactoppervlak met de grip, waardoor de wrijving tussen hand en greep wordt vergroot, zodat je betere grip krijgt. De greep wordt met zoveel mogelijk vingers vastgehouden. De duim kan worden gebruikt om de zijkant van het ruim te ondersteunen.

De onderarm wordt dicht bij de muur gehouden en naar beneden getrokken om de wrijving te behouden.

Open hand greep

Pinch

Een pinch is een grip zonder rand, waardoor het noodzakelijk is het oppervlak met je vingers vast te klemmen, zodat er wrijving tussen de greep en de vingers optreedt. Het is vaak een voordeel wanneer het zwaartepunt van het lichaam onder of boven de pinch ligt. Als je jezelf direct vanuit de pinch moet optrekken, heb je meer kracht nodig om grip te houden. In tegenstelling tot andere grepen, kan het worden vastgehouden als het sterk genoeg is. De meeste typen grip kunnen worden gecombineerd met een pinch.

Pinch greep klimmen

Pockets

Een pocket is een greep met een kleine opening. Het gripoppervlak bestaat daarom alleen uit het gat zelf waarin 3-4 vingers zijn geplaatst. Een pocket heeft meestal een diepte voor ten minste twee vingers.

De greep wordt vastgehouden met de drie middelste vingers. De pink wordt alleen gebruikt als er ruimte in de greep is. De duim ondersteunt indien mogelijk aan de buitenkant van de greep. De hand moet fungeren als een “haak” die zich aanpast aan de grip.

Pocket greep

Veiligheid & Schade

De meeste mensen hebben zichzelf een of twee keer bezeerd tijdens de sport. Meestal treden verwondingen op wanneer atleten niet goed zijn opgewarmd of wanneer spieren en pezen overmatig uitgeput zijn. Beschadigde vingernagels, tennisellebogen, ontwrichte schouder, gebroken enkels, schrammen en kneuzingen door scherpe stenen zijn enkel veelvoorkomende verwondingen die klimmers hebben.

veiligheid klimmen

Climbing

Ernstige klimverwondingen treden op bij grote valpartijen, verkeerde bewegingen of een verkeerd ingestelde veiligheidsuitrusting. Milieuschade - zoals geraakt worden door stenen die van de klif vallen of botsen met een andere klimmer aan de muur, zijn andere manieren om gewond te raken. Dat gezegd hebbende, sportklimmen is eigenlijk een van de veiligste sporten om te oefenen als je je concentreert en geen ernstige fouten maakt.

Bouldering

Boulderletsels ontstaan door onjuiste bewegingen of wanneer je op de grond valt. Een crashpad vermindert de kans op enkel-, rug- of polsblessures, maar landen naast het crashpad kan ernstige verwondingen en in sommige gevallen breuken veroorzaken. Om deze reden is het altijd een goed idee om een spotter te hebben die ervoor zorgt dat het crashpad altijd onder de klimmer gepositioneerd is.

Boulderen veiligheid

Voordelen van klimmen

Het gevoel van avontuur en vrijheid dat klimmen biedt is moeilijk te verslaan. Klimmen is een sociale, uitdagende, technische en opwindende sport. Naast het plezier van klimmen, zijn er een aantal gezondheids- en fitnessvoordelen:

  • Ontwikkelt de kracht van arm en bovenlichaam
  • Verbetert de flexibiliteit en mobiliteit
  • Verbetert de vingersterkte
  • Verbetert de conditie

Naast het opbouwen van spierkracht, is klimmen ook goed voor probleemoplossende vaardigheden. Of het nu gaat om boulderen of klimmen op de modernste klimwanden, het brein blijft constant actief. Meestal is de route naar de top niet zo direct als aanvankelijk werd verondersteld en vereist een verrassend hoge focus.

Het is aangetoond dat inspanning de stress vermindert door norepinephrine te verhogen, een chemische stof die helpt de reacties van de hersenen in balans te brengen. Klimmers gericht op het fysieke van klimmen en die ondergedompeld zijn in het oplossen van problemen genieten van verminderde stressniveaus en verlaten de klimhal met hernieuwde energie.

Als je een gelukkig en meer ontspannen dagelijks leven wilt, en als je jezelf zowel fysiek als mentaal wilt uitdagen verbeteren, is klimmen een geweldige plek om te beginnen!

Je vindt ons ook

Copyright © Campz - Alle rechten voorbehouden