Inhoud
 

Go with the Flow

Waarom yoga veel meer is als een hippe Instragram Trend

Go with the Flow

Vroeger werd yoga geassocieerd met langharigere  hippies, esoterische filosofieën en ernstige wierookgeuren. Deze tijden zijn allang voorbij: vandaag de dag schieten de yogastudio’s als paddenstoelen uit de grond. Van de bebaarde urban hipster tot de gestreste fulltime moeder – iedereen houdt tegenwoordig van yoga! Onze collega Katharina ontdekte de Indiase praktijk enkele jaren geleden. Toen CAMPZ uiteindelijk matjes & co. in het programma opnam, konden we haar niet weigeren een artikel over haar favoriete sport te schrijven.

Yoga en ik?

Yoga en ik?

Katharina, zin om vandaag mee naar yoga te gaan?

Ik was niet voorbereid op deze vraag van mijn vriendin. Bij gebrek aan een geloofwaardig excuus, vond ik mezelf korte tijd later voor de eerste keer weer op een yogamat. Ik moet toegeven, aanvankelijk met verbazing. Maar mijn scepsis was al snel verdwenen. Al na mijn eerste les was ik door en door verslaafd -en dat ben ik tot op de dag van vandaag.

Ik heb nog nooit zo’n harmonieuze combinatie van fysieke inspanning, concentratie en ontspanning ervaren in een andere sport. En dan het gevoel daarna! Ik was verrassend uitgeput en innerlijk aangenaam in balans. De les had me echt goed gedaan!

Vergeet niet te ademen

Vergeet niet te ademen

In principe is yoga een combinatie van lichaamsoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Het geheel is in de praktijk echter veel vlotter als dat het klinkt.

Een leraar(in) leidt de les in en doet verschillende oefeningen voor. De studenten doen mee. Het hoofdgedeelte bestaat meestal uit een dynamische reeks strek- en vasthoud oefeningenoefeningen, die gekoppeld zijn aan de ademhaling. Als je het eenmaal onder de knie hebt, bereik je snel een flow-gevoel: zonder veel nadenken verlies je jezelf bijna in je oefeningen.

Maar yoga ontspant niet alleen, het kan ook heel vermoeiend zijn! Vooral in het begin waren veel oefeningen moeilijk voor mij. Mijn benen brandden enorm bij bepaalde oefeningen. Het leuke is dat iedereen zoveel doet als hij of zij kan. Beginners en ervaren yogi’s kunnen samen een cursus volgen. Yoga is er voor iedereen. Te onhandig, te zwaar of te onsportief – deze excuses tellen niet mee in yoga!

Een yogi heeft niet veel nodig

De schoonheid van yoga is dat je bijna niets nodig hebt. Een yogamat en comfortabele sportkleding – dat is alles!

In theorie heb je niet eens een studio nodig; op internet kun je veel video’s vinden die je begeleiden. Maar ook cursussen hebben zeker hun pluspunten. De docenten helpen je bij het vinden van de juiste houding en geven waardevolle tips.

Ik doe een combinatie van beide. Ik ga een keer per week naar mijn cursus, anders oefen ik alleen in mijn eigen appartement. In de zomer oefen ik ook graag in het park – is er een meer perfecte plek voor de zonnegroet?

Laat los!

Laat los!

In een wereld die sneller en sneller draait, is yoga een prachtig contrapunt. Dat is waarschijnlijk de reden waarom de sport op dit moment zo populair is. Yoga vertraagt. Je krijgt een geweldig gevoel voor je lichaam en laat de stress van het dagelijks leven snel achter je. Echt een fantastische manier om los te laten en bij jezelf terug te komen!

Eenmaal Verlichting alsjeblieft

Ik besefte al snel dat ik me ook aangetrokken voelde tot het spirituele aspect van yoga. Het bewustzijnsleven is tegenwoordig erg in trek – elke self help book of life coach predikt hoe belangrijk het is om in het hier en nu te leven. Het maakt meer ontspannen, tevreden en uiteindelijk gelukkiger. De oude Indianen wisten het lange tijd; zonder zelf-optimalisatieboeken of inspiratievideo’s.

In yoga is dat precies waar het allemaal om draait: rondcirkelende gedachten loslaten, concentreren op de eigen ademhaling en simpelweg de voorgedane oefeningen zo bewust mogelijk nadoen. De rest komt vanzelf. De grote Verlichting laat wellicht nog even zich wachten, maar het is genoeg om even helemaal te ontspannen!

Vind je stijl

Er zijn verschillende soorten yoga. Welke voor jou geschikt is, hangt af van wat je verwacht. Hier is een kort overzicht van de drie meest voorkomende stijlen:

Hatha Yoga – de klassieker

Het prototype van alle yogastijlen. Evenwichtige mix van dynamische bewegingen, ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en meditatie. Geweldig om mee te beginnen!

Ashtanga Yoga – volledige kracht

Een zeer krachtige, dynamische stijl. Geschikt voor diegene die beheerst gas willen geven. Perfect voor zweten & ontspannen!

Kundalini Yoga – spiritueel en dynamisch

Evenwichtige mix van veeleisende oefeningen, bewuste ademhaling en spirituele oefening. Voor degenen die meditatie willen combineren met sport.

yogashirt dames
yogabroek
yogamat prana
yogashirt-heren-houdini
yogabroek heren

Katharina’s kleine yoga woordenboek

Katharina's kleine yoga woordenboek

Katharina's kleine yoga woordenboek

Om
Heilig symbool en mantra van het hindoeïsme en boeddhisme. Wordt vaak gezamenlijk gezongen bij het inleiden en het beëindigen van een les. Klinkt erg esoterisch, maar het is een leuk moment!

Shavasana
Liegen, meditatieve ontspanningshouding aan het einde van elke oefening. Hier gaat het om niets meer te doen en volledig los te laten. Mijn favoriete pose!

Asanas
Alle rustende lichaamshoudingen in yoga. Beroemd voorbeeld: de Downward Facing Dog. Zelfs de kleermakerszit is een asana.

Namasté
Indische Groet en tekenen van respect. Wordt normalerwijzer uitgesproken door de leraar aan het begin en aan het einde van de les – daarbij worden de handpalmen samengedrukt voor het hart in combinatie met een buiging voor de klas.

katharina yogi