De Ultieme Outdoor Jassen Gids

De Ultieme Outdoor Jassen Gids

Het is niet altijd gemakkelijk om de weg te vinden in de dichte jungle van functionele jassen. Moderne modellen zijn voorzien van de meest geavanceerde technologieën en het ene materiaal klinkt beter als het andere. Velen weten niet wat het onderscheid is tussen softshell en hardshell en ook bij het schijnbaar alomtegenwoordige Gore-Tex ringt slechts een vaag belletje. Bovendien lijkt tegenwoordig elke jas zo’n beetje alles te kunnen. Hoe kun je hier dan nog doorheen kijken? Deze handleiding is bedoeld om je te helpen bij het oriënteren. We laten je de belangrijkste soorten jassen zien en onthullen de specifieke omstandigheden waarvoor ze geschikt zijn.

Een jas voor elk weertype?

Eén ding zou van begin af aan al duidelijk moeten zijn. Een outdoor jas staat niet gelijk aan een outdoor jas! Zoals zo vaak geldt ook bij dit onderwerp: verschillende omstandigheden vereisen een verschillende uitrusting. Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een nieuwe jas, moet je jezelf daarom vragen: Wat ben ik van plan met mijn jas te gaan doen? Wat zijn de weersomstandigheden? Reken ik op veel wind of regen? Ligt mijn focus meer op waterdichtheid of op ademend vermogen? Wie precies weet, hoe en wanneer hij zijn jas gaat gebruiken, heeft al een grote voorsprong.

Ook bij jassen is kwaliteit helaas niet altijd een gegeven. Je kunt je om te beginnen op de prijs oriënteren. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en is de duurste jas niet noodzakelijk de beste. Vooralsnog moet je je bewust zijn van het onderscheid in functionaliteit en kwaliteit. Een regenjas van € 30 kan waterdicht zijn, maar als het om bijvoorbeeld ademend vermogen gaat, mag je geen wonderen verwachten.

Wanneer je weet, waarvoor je een jas gebruikt en hoeveel je bereidt bent om uit te geven, rest nog steeds de keuze om het juiste model te kiezen. Daarbij zal het volgende overzicht helpen, die de belangrijkste jastypen toont en hun functies presenteert.

Softshelljassen – De Allrounder

IN EEN OOGOPSLAG Ademend vermogen en vochtregulerend, warm, licht, veelzijdig, hoog draagcomfort, water- en windafstotend

IDEAAL VOOR Koele, droge of vochtige omgeving zonder sterke regenval, activiteiten zoals b.v. wandelen of bergbeklimmen, dagelijks gebruik met de nadruk op weersbescherming en draagcomfort.

Vrij vertaald betekent ‘soft shell’ zacht omhulsel – en de naam doet recht aan. Door het zachte, flexibele buitenmateriaal en de knuffelige binnenzijde overtuigt deze jassoort voorral door zijn grote bewegingsvrijheid en het fijne draagcomfort. De modellen met membran (een waterafstotende laag, die in het materiaal van de jas is verwerkt) bieden extra bescherming bij wind en regen. Jassen zonder membraan hebben een grote ademend vermogen.

Over het algemeen zijn softshells ontzettend veelzijdig: bij zeer geringe temperaturen kunnen zij volgens het ‘uien- principe’ onder een hardshell worden gedragen of bijvoorbeeld onder een donsjas. Bij gematigde temperaturen zijn ze echter ook uitermate geschikt als buitenste laag. Al met al een jas voor alle gelegenheden – zolang de regen maar niet met bakken uit de lucht komt vallen.

Hardshells & Regenjassen - Door weer & wind

IN EEN OOGOPSLAG water- en winddicht, slijtvast en robuust, relatief ademend (afhankelijk van het materiaal)

IDEAAL VOOR uitstapjes in de regen, sneeuw en wind, bovenste kledinglaag, dagelijks gebruik met focus op wind- en regenbescherming, wintersporten en bergbeklimmen.

Tegenwoordig zijn moderne regenjassen meestal veel meer dan alleen regenkleding. Modellen die water- en windbestendig, robuust, versterkt op belangrijke plekken (zoals de schouders en de bekken, waar de rugzak bevestigd is) en ook nog ademend zijn, staan bekend als Hardshells. Vaak zijn deze met een Membran, van bijvoorbeeld Gore-Tex, uitgerust. Ze transporteren het waterdamp van het lichaam naar buiten, maar laat tegelijkertijd de waterdruppels van buiten niet binnen. Andere bekende producenten van Membranen zijn bijvoorbeeld PrimaLoft of SympaTex.

In de regel hebben Hardshells een waterkolom van 10.000 tot 30.000 mm en zijn daarmee zelfs bij de grootste stortbuien compleet waterdicht. High-End-Modellen bieden het hoogst haalbare niveau van functionaliteit en zijn zelfs geschikt voor de meest extreme expedities.

Fleecejassen – het knuffelige type

IN EEN OOGOPSLAG Warm en zacht, hoger draagcomfort, goede isolering, groot ademend vermogen, vochtigheidsregulerend, maar nauwelijks wind- en waterafstotend.

IDEAAL VOOR Gematigde temperaturen, droog weer, bij koudere temperaturen als middelste laag onder een Hardshell, dagelijks gebruik als zachte warme buitenjas, door het zachte draaggevoel vooral ook bij kinderen erg populair.

Fleecejassen zijn warm en zacht, en worden meestal gemaakt van polyestervezels. Ze zijn bijzonder ademend, omdat ze vocht naar buiten transporteren, maar tegelijkertijd je eigen lichaamswarmte behouden dankzij de talrijke luchtkussens. Hoewel deze jacks niet waterafstotend zijn, zuigen ze zich ook niet direct vol. Zelfs als de jassen nat zijn, isoleren ze nog steeds voldoende en houden ze je warm.

Bovendien drogen ze extreem snel. Kwalitatief hoofwaardige fleece blijft zelfs na intensief gebruik en vele wasbeurten nog zacht en krasvrij. Meestal maakt men een onderscheid tussen 100-er, 200-er en 300-er, waarbij de nummers verwijzen naar de materiaaldichtheid. 100er- Fleece is zeer dun en licht, 200er wat dikker en warmer en 300-modellen zijn voor zeer koude temperaturen aan te raden. Wie zich vooral tegen wind moet beschermen, moet zoeken naar modellen met ingebouwde Windstopper.

Dons- & Kunststof jassen – De warmte donoren

IN EEN OOGOPSLAG Grote warmtedonor en goede warmte regulatie, hoge isolatie, lichtgewicht, comprimeerbaar, relatief groot ademend vermogen, Dons meestal minder wind- en waterafstotend dan kunststof.

IDEAAL VOOR Zeer lage temperaturen, hoge tochten en expedities, gematigde activiteiten waarbij je niet te veel zweet.

Dons- en synthetische jassen zijn echte warmte wonders! Dons varianten bestaan uit een combinatie van dons en veren, terwijl de alternatieve synthetische vezel modellen gevuld zijn met bijvoorbeeld door silicone omhulde polyester vezels. Luchtigheid is een andere factor, die de warmteopslag beïnvloed. Deze wordt in Cuin aangegeven en verwijst naar de donsdichtheid. Hoe hoger de luchtigheid, hoe beter de isolatieprestaties. Waarde boven de 700 Cuin gelden als zeer goed.

Wat de warmte betreft: dit is bij donsjassen afhankelijk van de combinatie van het vulmateriaal. Een 18-20 model bestaat bijvoorbeeld uit 80% dons en 20% veren. Hoe hoger het donsaandeel, hoe beter de isolatiekracht is. Als het nat is, daalt het isolatievermogen sterk en de jas droogt zeer langzaam. Er worden echter steeds meer donsjassen met waterafstotend of waterdicht buitenmateriaal ontwikkeld en aangeboden.

Kunststof jassen bieden dezelfde eigenschappen als de donsversies, alleen de isolatie eigenschappen zijn niet zo ijzersterk als de donzige variant. Ze zijn daarentegen wel waterdicht, drogen veel sneller en isoleren zelfs als ze nat zijn nog erg goed. Bovendien kan je de in tegenstelling tot dons zonder na te denken in de wasmachine wassen, zonder daarbij de stof te beschadigen. Een van de bekendste en eerste merken op het gebied van kunstvezel is Primaloft. Deze producent biedt drie versies aan: goud, zilver en zwart, waarbij gold de beste prestaties levert. Wie een jas zoekt die je warm houdt, ben je met dons en synthetische vezels op de goede plek.

Dubbellaags jassen/3-in-1-Jassen – De Alleskunner

IN EEN OOGOPSLAG Softshell en Hardshell gecombineerd in één jas

PERFEKT VOOR Mensen die liever niet meerdere jassen bzitten, maar voor alle temperaturen en weersomstandigheden uitgerust willen zijn.

3-in-1 jassen verbinden twee functionele jassen in een. Terwijl de binnenjas (Softshell, Fleece of dons) isoleert, beschermt de buitenjas (hardshell) tegen wind en regen. 3-in-1 Jassen kunnen los van elkaar gedragen worden of, door middel van drukknopjes of een ritssluiting, op basis ban het uienprincipe gecombineerd worden (vandaar ook de naam 3-in-1-jas). Zo krijg je een isolerende binnenjas, een waterdichte hardshell en een warme winterjas in een.

Met deze tips ben je hopelijk goed voorbereid op alle seizoenen van het jaar, en kom je niet snel voor (natte) verrassingen te staan.

Een fijne herfst, winter, lente en zomer toegewenst!

Het CAMPZ team

Je vindt ons ook

Copyright © Campz - Alle rechten voorbehouden