Inhoud
 

Beat the heat

Blijf cool bij hete temperaturen

Beat the heat

Klagen over het weer kunnen we in Nederland als geen ander. Het is te koud, te nat, het waait te hard. Het komt echter zelden voor dat we (kunnen) klagen over de hitte, simpelweg omdat het weinig voorkomt dat de temperaturen bij ons boven de 30 graden uitkomen. Maar daar komt langzaam verandering in. Waar sneeuw steeds zeldzamer wordt, worden onze zomers steeds warmer. De tweede hittegolf van 2019 staat alweer voor de deur, iets waar wij helemaal niet bekend mee zijn! Om deze warme dagen gezond en cool door te komen, hebben de zeven ultieme afkoeltips tegen een klein budget voor je samengesteld. Veel plezier en vergeet niet to keep it cool!

1. Supermarkt – super cool!

supermarkt

Heb je de wekelijkse boodschappen al gedaan? Supermarkten zijn meestal voorzien van airconditioning en daardoor aangenaam koel. Zoek wat langer naar de perfecte nectarine en maak een paar extra rondes om de Franse kaasjes. Is dat niet genoeg voor jou? Leg je hoofd in de vriezer! En terwijl je hier bent: heerlijk ijs is altijd goed!

2. Ice Ice Baby

zomerijsjes

Zomer en ijs horen bij elkaar zoals CAMPZ en Outdoor. Waarom maak je niet je eigen ijs? Lekkerder en gezonder! Waterijs gemaakt van vruchtensap is snel te bereiden en zeer verfrissend. Of je doet simpelweg een lepel in je favoriete yoghurt en zet het geheel in de vriezer – supergemakkelijk. Op het internet zijn nog veel meer heerlijke recepten te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een funky aardbeien-muntijs?

3. Lauwwarme douche

douche

Het kan wellicht counter-intuïtief klinken, maar een lauwwarme douche helpt! Als het water te koud is, maak je je lichaam schikken, waardoor je vaten samentrekken. Als je dan terugkomt in de hitte, gaan ze weer open en zweet je des te meer. Liefhebbers van warme douches zouden in ieder geval blij moeten zijn met dit nieuws.

4. Zelfgemaakte zomerdrankjes

zelfgemaakte limonade

In de zomer gaat er niets boven verfrissende drankjes. Je moet sowieso al veel drinken in de hitte (ongeveer 3 liter water per dag). De klassiekers zijn (sprankelend) water met geperste citroen en munt of zelfgemaakte ijsthee. Ook verse basilicum of rozemarijn is altijd goed! Overigens werken dranken op kamertemperatuur ook hier beter dan uit de koelkast.

5. Gebruik de cooling points van je lichaam

afkoelen voeten

Wanneer je koude objecten – koelelementen, een natte doek of ijsblokjes – tegen de beste cooling punten van je lichaam houdt, cool je sneller en effectiever af.  Pulspunten bevinden zich bijvoorbeeld op je voeten, je nek en voorhoofd en op je polsen.

Tip voeten: Vul een kom met koud water, verwijder schoenen en sokken, doe je voeten erin en geniet ervan! Ook een goede tip voor het kantoor. Als dat te nat is, kun je als alternatief een paar koelelementen op je pulspunten leggen.

Tip nek: handdoek nat maken, in je nek leggen, je favoriete playlist opzetten en chillen.

6. Een tip uit het Verre Oosten

china olie afkoelen

De muntolie uit het Verre Oosten wordt eigenlijk gebruikt voor hoofdpijn, maar bij een hittealarm werkt het even goed. Voeg gewoon een paar druppels toe aan de shampoo wanneer je je haar wast. Je hoofdhuid voelt enkele uren lang aangenaam fris aan en je bent verzekerd van een koel hoofd.

7. Koel je auto af

auto afkoelen hitte

Wanneer je auto een tijd in de zon heeft gestaan kan het al snel ondragelijk heet worden. De beste truc is om, voordat je achter het stuur gaat zitten, de deur een keer of acht snel open en dicht te waaieren. Neem daarna plaats achter het stuur met de ramen dicht en zet de airco op zijn hoogste stand. Het heeft geen zin om de ramen in het begin nog open te laten, aangezien er niet alleen warmte naar buiten gaat, maar ook naar binnen.

Tip: Het is natuurlijk beter om te voorkomen dat je auto zo heet wordt. Parkeer hem onder in de schaduw of in een parkeergarage wanneer dat mogelijk is. Bescherm het stuur met een (hand)doek en gebruik zonneschermers voor de ramen.