CAMPZ Outdoor und Camping Online Shop
Majpartaj Sale - maar voor beperkte tijd!
30 DAGEN KOSTELOOS RETOURNEREN
GRATIS LEVERING VANAF €696
VRAGEN? KLIK HIER!
Uitrustingsadvies - Lopen

Hardlopen - maar dan op de juist manier!

Of u nou een beginnende hardloper bent die slechts af en toe buiten gaat joggen, of iemand die elke dag gaat joggen om zijn conditie bij te houden. Er is altijd 1 ding wat hetzelfde blijft - de benodigde uitrusting om het joggen aangenaam te maken. Een hardloper heeft namelijk de juiste hardloopschoenen nodig een functionele broek en een lekkerzittend T-shirt. De vrouwelijke atleten onder ons hebben ook een comfortabele sportbeha nodig. Hiermee komt u al een heel eind en kunt u zeggen dat u de juiste uitrusting tot u beschikking heeft. De enige vraag die nu gesteld moet worden is: Wat zijn de juiste hardloopschoenen en wat is een functionele broek en een lekkerzittend T-shirt?

Hardloopschoenen

Laten we beginnen met de hardloopschoenen. Hoofdzakelijk is het erg belangrijk dat de schoenen goed zitten en niet tegen uw voet aandrukt of dat het juist te los zit. Het uiterlijk van de schoen is natuurlijk ook belangrijk, maar uiteindelijk als u zou moeten kiezen raden we u aan om voor een praktische schoen te gaan dan voor een aantrekkelijke, wat voor de modebewusten onder ons misschien een moeilijk keuze zal worden.

Wie voor de eerste keer hardloopschoenen koopt zal hoogstwaarschijnlijk overwelmd worden door de verschillende keuzes. Maar u zult al snel merken dat er veel schoenen afvallen die niet voor u geschikt zijn. Zo zijn er schoenen voor vrouwen en mannen, voor asfalt en onverharde wegen, voor wedstrijden en trainingen en zware en lichten schoenen. Er zijn ook speciale schoenen met pronatie ondersteuning voor mensen die meer ondersteuning nodig hebben. Door een selectie te maken, kunt u zich meer focussen op de schoenen die meer voor u interessant zijn.

In het algemeen wordt gezegd dat hardloopschoenen tussen 500 en 700 km mee kunnen. Als u 2 tot 3 keer per week ongeveer 5 km rent wil dat zeggen dat u na ongeveer 40 weken een nieuw paar hardloopschoenen moet aanschaffen. Als u meer dan 4 keer per week gaat joggen, is het aan te raden om 2 verschillende hardloopschoenen aan te schaffen. Wellicht van 2 verschillende merken, zodat u ze kunt afwisselen. Zo vermijdt u eentonige belasting op uw gewrichten en zal de schoen ook minder snel verslijten!

Hardloopschoenen zijn essentieel en in het geval van verkeerde pasvorm of onvoldoende demping kunt u uw gewrichten permanent beschadigen. We raden u daarom aan om niet alleen naar de prijs te kijken, uiteindelijk gaat het om dat u goede schoenen heeft waar u lang plezier van kunt hebben. Bij hardloopkleding ziet het er een beetje anders uit.

Loopuitrusting

Als u een keer een blokje om gaat bij goede weersomstandigheden, is het niet vereist om high-end microfiber producten te hebben.

Echter u zult merken als u vaker gaat joggen dat sommige materialen zullen bijdragen aan een hoger jogging plezier. Natuurlijk ligt dat bij ieder persoon anders, maar hier zijn een aantal tips die we u kunnen geven aan de hand van onze jarenlange hardloopervaring: als eerst raden we u aan om katoenen kleding te vermijden als u gaat sporten. Wanneer men zweet zal het in de kleding blijven zitten en gaat het vast plakken aan uw lichaam. Als het zweet dan opdroogd zult u het erg koud krijgen wat niet goed is voor uw gezondheid. Daarnaast is het ook niet echt aantrekkelijk om rond te lopen met enorme zweetvlekken.

Bij hardloopbroeken kan er een onderscheid gemaakt worden tussen running tights en wide-cut broeken. Beide variante zijn zowel beschikbaar in lange en korte broeken. Een voordeel van de laatste is dat het ook gebruikt kan worden voor verschillende doeleinde, zoals in de zomer of wanneer u in de tuin aan het werk bent. Hardloopkleding is verkrijgbaar in verschillende prijsklasse die verschillen in materiaal en vakmanschap. En natuurlijk is het merk van cruciaal belang. Ondanks dat het wellicht wat overdreven klinkt, is het vaak toch zo dat producten van bekende merken wat langer mee gaan en comfortabeler zijn dan niet bekende merken. Als hardloopster is een goede sport-bh een must. Het kan namelijk heel ongemakkelijk, zelfs pijnlijk zijn wanneer u gaat joggen met een niet goedzittende sport-bh. De bh kan gaan schuren tegen uw lichaam, waardoor het een onaangenaam gevoel geeft tijdens het rennen. We raden dan ook zeker aan om een sport-bh te kopen die brede bandjes heeft en gemaakt zijn van zacht materiaal en die snel drogen. Zelfs als u moet investeren in de juiste hardloopschoenen en het juiste joggingpak, is het in vergelijking met andere uitrustingen die u nodig heeft bij sporten als ijshockey of duiken, een stuk goedkoper en het leuke ervan is dat u het ook kan gebruiken voor andere activiteiten.

Voor de wat koudere dagen is een hardloopjas een aanrader, die beschermt je niet alleen tegen de kou, maar ook tegen wind en regen. Ook hier kunt u kiezen uit verschillende soorten, zo bestaan er jassen die reflectoren bevatten of een klein geldzakje of sleutelzakje hebben. Volledige waterdichte modellen raden we u niet aan aangezien deze jassen niet ademen en met joggen is dat toch erg belangrijk. Jassen met afritsbare mouwen zijn ideaal wanneer de lichaamstemperatuur sterk kan wisselen.

Hardloopsokken

Bij hardloopsokken zijn de meningen verdeeld: sommige beschouwen het als absoluut overbodig en andere zweren erbij. Het dragen van speciale hardloopsokken zijn erg comfortabel, maar ik heb ook veel kilometers met 'normale' sokken gerend zonder enige problemen. We radeb u aan om het zelf te testen door één paar hardloopsokken aan te schaffen en te testen of u het verschil voelt.

Hartslagmeter

En dan natuurlijk de hartslagmeter. U kunt een fortuin uitgeven om precies te kunnen zien hoeveel centimeter u gelopen heeft. Of u het echt nodig heeft is natuurlijk aan u. Welke informatie u wilt hebben tijdens het hardlopen verschilt heel erg per persoon. Het is daarentegen wel fijn om te weten hoelang u onderweg bent en daarvoor zijn de normale horloges niet ideaal. Vele atleten volgen hun prestaties via een hartslagmeter. Wanneer u veel traint is het erg belangrijk om naar het lichaam te luisteren. Dit kunt u dan doen door te kijken naar de hartslagmeter om te zien of u sneller kunt rennen of dat u het rustiger aan moet doen. Deze informatie kan gebruikt worden om de prestaties te verbeteren en bij te houden. Als u natuurlijk dezelfde route loopt en u doet het puur om in beweging te blijven is het niet nodig om een hartslagmeter aan te schaffen. Kortom een hartslagmeter geeft u veel interessante informatie die voor sommigen erg handig is, maar voor anderen meer een extraatje. U kunt de hartslagmeter in verschillende prijsklasses vinden, zo beslist u zelf hoeveel u er bereid bent voor te betalen.

Drinksystemen

Loopt u in warme klimaten of bent van plan om lange trainingssessies van ongeveer een uur te houden, dan is het essentieel om water, of iets anders dat de dorst lest, mee te nemen. Er zijn speciale drinksystemen zoals drinkriemen om flessen van verschillende grootte te bevestigen. Er zijn zelfs drinkrugzakken die u eventueel zou kunnen gebruiken. Soms kan het dragen van een rugzak, vooral bij lange tochten, hinderelijk zijn. Riemen voor kleine flesjes kunnen erg handig vastgebonden worden en hebben vaak ook een kleine tas (wat voor de zomer ideaal is, als u bijvoorbeel een korte broek draagt zonder zakken).

Hoofdlamp

Als u in het donker hardloopt is het raadzaam om altijd goed zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Een hoofdlamp is een praktische oplossing, deze geven voldoende licht in uw kijkrichting en werkt makkelijk met een batterij. Houd u er rekening mee dat het niet alleen voor uw veiligheid is, maar ook voor de rest van de weggebruikers.

Zonnebril

Maar ook als u in de hete zon aan het hardlopen bent is het belangrijk voorbereid te zijn. Een goede zonnebril zorgt ervoor dat u andere weggebruikers kunt zien. Bij het kopen van zonnebrillen moet goed overwogen worden wat voor glazen u nodig heeft. Als u aan het hardlopen bent kan het voorkomen dat door de verandering van het licht donkere glazen voor problemen zullen zorgen. We raden u daarom aan om reviews te lezen voordat u tot aankoop overgaat.

Correct wandelen - plezier tijdens het lopen

Hardlopen is niet voor iedereen hetzelfde. Terwijl de ene persoon liever een snelle 20 minuten training loopt, jogt iemand anders ontspannen 40 minuten in het bos. Geen van beide is fout, het hangt altijd af van je persoonlijke doel en niet te vergeten dat je plezier hebt tijdens het rennen! Laat je dus niet teveel beïnvloeden door andere lopers, een beetje ambitie en gedrevenheid kan geen kwaad, maar zolang u maar blijft luisteren naar uw lichaam en uw grenzen weet. Wanneer u begint met rennen is het aan te raden om te beginnen met 2 tot 3 keer in de week van ongeveer 20 tot 30 minuten. Doe dit dan op een ontspannen manier en u zult zelf voelen dat u het steeds langer volhoud en steeds sneller loopt.
Erg belangrijk is dat u blijft luisteren naar uw lichaam. Het betekend niet als u een ontspannen 5 km heeft gelopen dat het elke dag lukt. Wanneer u voelt dat uw lichaam te moe is, geef het dan ook de rust die het nodig heeft en neem gas terug.
Tja, en dan hebben we het probleem dat bij vele voorkomt: "het juiste dieet". Het thema diëten tijdens het hardlopen kan in de meeste gevallen een beetje overdreven zijn.
We weten allemaal dat Franse frietjes, cola en chocolade niet op het lijsje staat van gezonde snacks. In dat geval moeten we een evenwichtigere voeding bijhouden met voldoende koolhydraten, vitamines, eiwitten, vetten en calcium.
Een hamburger van tijd tot tijd of een keer lekker veel ijs kan zeker geen kwaad. Hoe vaker je alles bij gaat houden, hoe ingewikkelder het voor je zelf gaat maken. Zolang er niet te veel van de sport afhangt, kunt u gerust het volgende motto volgen: Eet waar je trek in hebt - het lichaam weet wat het nodig heeft!
Echter, wanneer u serieus aan het trainen bent voor een marathon of bent u iemand die eenvoudig veel loopt, is het belangrijk om het lichaam te voorzien van alle noodzakkelijke voedingstoffen. We adviseren dan ook altijd, als u langer dan een uur traint dat u goed blijft drinken en eten, het nemen van energierepen is een goed voorbeeld hiervoor.