CAMPZ Outdoor und Camping Online Shop
Magazijnopruiming – kortingen tot 80%1
KOSTELOOS RETOURNEREN
GRATIS LEVERING VANAF €796
VRAGEN? KLIK HIER!

KOOPADVIES - SLAAPZAK

Slaapzak koopadvies

Slaapzak soorten

Mummie slaapzakken

van dons, synthetische vezels of wol

Mummie slaapzakken zijn het meest geschikt voor lagere temperaturen, omdat ze met hun vorm een optimale isolatie garanderen. Door de nauwkeurige pasvorm aan het lichaam, heeft men geen overtollig materiaal, waardoor de mummie slaapzak een laag gewicht heeft en klein te verpakken is. Om perfect te profiteren van de warmte van een mummie slaapzak, is het echter belangrijk om een slaapzak te kopen in de juiste maat.

Deken slaapzakken

van dons, synthetische vezels of wol

Een deken slaapzak biedt veel ruimte en plaats en is het meest geschikt voor zomerse temperaturen. De deken slaapzak kunt u geheel openen en door de rechthoekige doorsnede, is deze als een deken te gebruiken wanneer de ritssluiting is geopend.

Eivormige slaapzakken

van dons, synthetische vezels of wol

Als u op zoek bent naar een goed compromis tussen de deken- en mummie slaapzak dan zijn de ei-vormige modellen een geschikte keuze. Door hun ei-vormige doorsnede hebben deze slaapzakken bij de knieën en schouders extra ruimte, maar sluiten ze toch vrij strak bij de voeten en de hals, zodat de temperatuur beter geregeld kan worden. In de CAMPZ shop worden deze modellen niet vermeld als een aparte categorie, want zij vertegenwoordigen een soort compromis tussen de deken slaapzaken en de mummie slaapzak en zijn dus opgenomen in beide categorieën.


Slaapzak materiaal

Voering: dons of synthetische vezels?

Dons is zonder twijfel de voering die het meeste slaapcomfort biedt. In tegenstelling tot synthetische vezels kan dons de temperatuur beter reguleren, waardoor een veel breder temperatuurbereik als aangenaam wordt ervaren. Hiernaast zijn slaapzakken met dons aanzienlijk lichter en hebben ze een kleinere verpakkingsgrootte.Bij slaapzakken met een donsvoering kunnen ganzen- en eendendons veren worden onderscheiden. Ganzenveren zijn van hogere kwaliteit, maar vanzelfsprekend ook iets duurder. Een ander kenmerk van een voering is de specificatie van de fabrikant hierover:

 • 90/10 voering = 90% dons, 10% veren
  (het lichtst en warmst — maar klontert snel samen bij hoge luchtvochtigheid. Een goede isomat is aan te raden, omdat dons onder het lichaamsgewicht sterk wordt samengedrukt).
 • 80/20 voering = 80% dons, 20% veren
  (iets zwaarder dan 90/10 en minder isolerend (nog steeds zeer goed!), maar niet zo gevoelig voor vocht).
 • 70/30 voering = 70% dons, 30% veren
  (Geen opvallende gewichts- en warmtevoordelen ten opzichte van een goede synthetische slaapzak. Biedt echter wel veel slaapcomfort en duurzaamheid).
  De voordelen van synthetische vezels ten opzichte van dons zijn vooral:
 • Droogt sneller
 • Wordt minder samengedrukt (minder compressie). Dit betekent dat onder het eigen gewicht altijd een dikke, dempende laag aanwezig is, die bij dons door compressie gedeeltelijk verloren gaat.
 • Synthetische vezels zijn goedkoper dan dons (maar hebben ook een kortere levensduur).

Vooral in de tropen, waar slaapzakken met dons worden bedreigd door een hoge luchtvochtigheid en mogelijke microben plaag, is een slaapzak van synthetische vezels veel geschikter.

Voering: wol

Sommige fabrikanten gebruiken naast dons en synthetische vezels ook wol (schapenwol) als isolatiemateriaal in hun slaapzakken. Het is ook zeer geschikt als voering, omdat het:

 • Warmte effectief kan opslaan
 • Ongevoelig is voor vocht
 • Vochtigheid reguleert
 • Ook bij warmte koelend werkt
 • Een natuurlijke en hernieuwbare, recyclebare grondstof is
 • Biologisch afbreekbaar is
 • Antibacterieel werkt
 • Een gunstige verhouding tussen warmteafgifte en gewicht biedt
 • Gemakkelijk te wassen is

Een slaapzak van wol is vooral geschikt als je naar gebieden reist waar het iets vochtiger is, je niet op elke gram gewicht hoeft te letten en belang hecht aan slaapcomfort en slaapklimaat. Wollen slaapzakken zijn ideale partners in het voorjaar, de zomer en de herfst en met een gemengde donssamenstelling (bijv. 70% dons/30% wol), ook voor in de winter.

Buitenmateriaal: nylon en polyesterstof

Mensen verliezen ’s nachts tussen 250g en 500g vocht, wat idealiter door het weefsel van de slaapzak naar buiten wordt getransporteerd. Om het weefsel goed donsdicht te krijgen, moet het zeer dicht gekalanderd worden (behandeld met speciale rollen). Dit maakt het weefsel echter stijver. Hoe dichter de stof, des te minder er hoeft te worden gekalanderd en des te zachter de stof aanvoelt. De meeste fabrikanten bieden slaapzakken met het volgende buitenmateriaal aan:

 • Nylon (het lichtst)
 • Polyester (het aangenaamst)
 • Microvezel weefsel (zeer warmte isolerend en waterafstotend, maar iets zwaarder dan nylon)

Temperatuurbereik

Sinds 2005 geldt voor het temperatuurbereik van een slaapzak de EU-norm EN 13537, die moet worden aangegeven door iedere fabrikant. Het meten van de slaapzakken gebeurt in gecertificeerde laboratoria van de fabrikant, maar helaas met behulp van verschillende meettechnieken. Toch kan men 3 verschillende waarden van deze standaard als uitgangspunt nemen:

 • Comfort: ‘Een standaard vrouw’ (25 jaar, 60 kg, 1,60 m) kan comfortabel slapen zonder kou.
 • Limit: ‘Een standaard man‘ (25 jaar, 70 kg, 1,73 m) kan comfortabel slapen zonder kou.
 • Extreme: ‘Een standaard vrouw‘ (25 jaar, 60 kg, 1.60 m) krijgt geen bevriezing. Wij beschouwen deze waarde als zeer kritiek!

Als leidraad bij het kopen van een slaapzak dient altijd de ‘Comfort’ waarde te worden gebruikt als referentie. Het moet op dit punt worden opgemerkt dat de gebruikte isomat of matras niet geheel onbelangrijk is voor de warmte in een slaapzak. Zeer goede isolerend matten zijn bijvoorbeeld zelfopblazende thermo-isolatie matten. Echter, in de vrieskou moet je opletten bij het gebruik van deze matten: condensatie in een isomat kan bevriezen, waardoor de isolerende werking verloren gaat.

Voor dergelijke doeleinden, zijn klassieke kampeermatten een betere keuze. Verder dient nog te worden opgemerkt dat deze norm niet geldt voor kinderen slaapzakken. Hier bestaat nog geen eenduidige aanduiding voor.

Andere koopcriteria

De juiste grootte

Vooral bij gebruik in koude klimaten of streken, is het absoluut essentieel dat de slaapzak de juiste maat heeft. In een te krappe slaapzak, kun je je niet prettig voelen en door de beperkte bewegingsvrijheid kun je ook nog eens snel afkoelen. En bij een te grote slaapzak moeten de lege ruimtes ook worden gevuld met warme lucht, waardoor energie (warmte) verloren gaat. Hier kun je eventueel een oplossing voor creëren, waarbij je de loze ruimte bijvoorbeeld opvult met kleding.

Kap en warmtekraag

Aangezien de mens tot 30% van hun lichaamswarmte via het hoofd afgeeft, is het handig om in koude gebieden een kap op de slaapzak te hebben, die met een trekkoord te verstellen is. Zo wordt het warmteverlies tot een minimum beperkt en blijft het lichaam langer warm. Sommige slaapzakken hebben een extra gevulde warmtekraag die om de nek kan worden geplaatst en zo voorkomt dat er warme lucht uit de slaapzak ontsnapt. Een kap en/of warmtekraag is vaak alleen beschikbaar bij de mummie slaapzakken en bij sommige ei-vormige modellen.

Ritssluiting

In goede slaapzakken worden de ritsen aan de binnenkant bedekt, zodat ze niet onaangenaam tegen het lichaam aan drukken en om de isolerende werking te garanderen. Vaak bevinden bevinden zich links en rechts van de rits beschermstrips, om het vastlopen van de rits tijdens het open- en dichtmaken te voorkomen.

Slaapzakken zijn verkrijgbaar met ritsen aan de linker- of rechterkant. In principe is er geen kant ‘beter’. Iedereen moet voor zichzelf beslissen of een ritssluiting links of rechts comfortabeler is. Hier enkele tips voor bij het maken van die keuze:

 • Voor rechtshandigen is het vaak makkelijker om de slaapzak te openen, wanneer de sluiting aan de linker kant zit
 • Als je regelmatig op pad bent met je partner, is het leuk om slaapzakken mee te nemen met een rits aan de linker en de rechter zijde.
 • Wanneer je namelijk twee slaapzakken van exact hetzelfde model hebt kunnen deze met een rits links en rechts worden gekoppeld, zodat er één grote slaapzak ontstaat
 • Voor mensen die hun slaapzak misschien aan een bivak zak willen koppelen is een rits aan de rechterkant aan te bevelen, omdat deze koppeling alleen dan mogelijk is.