CAMPZ Outdoor und Camping Online Shop
Magazijnopruiming – kortingen tot 80%1
KOSTELOOS RETOURNEREN
GRATIS LEVERING VANAF €796
VRAGEN? KLIK HIER!

Koopadvies - rugzak

Rugzak koopadvies

De verschillende gebruikersdoeleinden

Met de juiste rugzak op pad gaan, zal flink bijdragen in uw plezier. Daarom is het verstandig om voor de aankoop van een rugzak goed na te denken waarvoor u hem gaat gebruiken en u te laten informeren over de verschillende gebruiksdoeleinden en functies van een rugzak.

Trekking- & wandelrugzak

Trekkingrugzakken zijn de grootse rugzakken, deze kunnen probleemloos omgaan met een pakgewicht van meer dan 25 kg en bieden zelfs dan nog comfort. Ze bestaan meestal uit een binnenframe, die verdeeld is over 2 ruimtes. Door de ergonomisch gevormde heupband en het binnenframe worden de lasten over de heupen verdeeld. Trekkingrugzakken zijn door hun volume tot 70 liter en vele extra bevestigingslussen de ideale metgezel voor langere (expeditie) tochten.

Dagrugzak

Een dagrugzak dient, zoals de naam al doet vermoeden, voor het transport van alles wat u nodig heeft tijdens een dag. Of dit nu een dagtocht, de route naar het werk, de universiteit, of een wandeling door de stad is - verschillende modellen met een verscheidenheid in uitvoeringen in de vorm, kleur en functie bieden genoeg keuzes om voor iedereen iets te vinden.
Om te fietsen, klimmen of andere sportieve activiteiten, zijn deze rugzakken minder aan te bevelen vanwege de afstand van de achterkant. Bij een pakgewicht van meer dan 8 kg en/of een grotere volume (>30 liter) zal een toerrugzak een betere keuze zijn.

Toerrugzak en klimrugzak

De toerrugzak is met een pak volume tot 50 liter iets kleiner dan de trekkingrugzak en wordt vooral gekenmerkt door zijn zeer goede pasvorm en hoge bewegingsvrijheid. Toerrugzakken zijn er in verschillende uitvoeringen die speciaal ontworpen zijn voor diverse activiteiten. Er zijn modellen voor: Meerdaagse wandeltochten (bijvoorbeeld de Jakobsweg), Klimtochten, Gletsjertochten, Langlauf- of skitochten. De heupriemen en het draagsysteem zijn meestal een stuk eenvoudiger bij een toerrugzak vergeleken met een trekkingrugzak, omdat de overdracht van het gewicht slechts een kleine rol speelt. Een nadeel is de beperkte zweet verdamping veroorzaakt door het nauwe contact met de rug.


Criteria voor aankoop

Materiaal

Rugzakken bestaan in het algemeen uit nylon of polyester. Hier wordt de dikte van het gebruikte garen aangegeven door de zogenaamde dtex-waarde. De eenheid Tex is een internationale fijnheid aanduiding voor textielvezels. De eenheid is de massa (gram) van de lengte (kilometer). 1 Tex is dan 1 gr/km. Hoe hoger de waarde, hoe robuuster de structuur van het materiaal. Nylon 420 is dus robuuster dan nylon 210.

EEen materiaal met een waarde van 500 is meestal goed genoeg voor rugzakken. Echter, moet u erop letten dat er een aantal verschillen in gelijknamige weefsels zijn tussen fabrikanten.
Heeft het materiaal een gelijke waarde, dan is polyester UV-bestendiger, echter nylon slijtvaster. Vaak is de stof aan de binnenkant PU gecoat (polyurethaan), om het waterdicht te krijgen. Echter, is deze coating na een aantal jaren versleten. Aangezien naden en ritsen toch nooit volledig waterdicht zijn, wordt een extra regenhoes voor de rugzak algemeen aanbevolen.

Rugzak correct inpakken

Bij het inpakken van een rugzak moet indien mogelijk 2 dingen worden gecombineerd:

1. Ideaal zwaartepunt in de rugzak

  • Eenvoudige tochten: zwaartepunt dicht bij de rug en op schouderhoogte.
  • Zware tochten: zwaartepunt verder naar onder, om een beter evenwicht te garanderen.
  • Rugzak niet inpakken aan één kant (vooral bij zijvakken hier op letten zorgen!).

2. Praktische bereikbaarheid van vaak gebruikte keukengerei.

Ruglengte rugzak

Voor een goed zittende rugzak, dient u te zorgen voor de juiste ruglengte. Dit kunt u meten (top van heup tot de schouder), of bepalen op basis van de standaard maat:

XSSMLXL
ca. 41 cmca. 46 cmca. 51 cmca. 56 cmca. 56 cm

Bij het doorzoeken van de verschillende rugzakken zult u al snel merken dat er altijd een gezonde relatie is tussen het pakvolume en de ruglengte. U zult dan ook nauwelijks een rugzak met een volume van 70 liter vinden die een ruglengte van 42 cm heeft.

Andere kwaliteitskenmerken

  • Sommige rugzakken hebben een dubbele bodem die bruikbaar kan zijn in bepaalde gevallen.
  • Grove ritsen zijn gemakkelijker te gebruiken en stabieler
  • Soepel lopende riemen/banden
  • Nette afwerking van de naden