CAMPZ Outdoor und Camping Online Shop
Magazijnopruiming – kortingen tot 80%1
KOSTELOOS RETOURNEREN
GRATIS LEVERING VANAF €796
VRAGEN? KLIK HIER!

KOOPADVIES - SCHOENEN

Schoenen koopadvies

Wandelschoenen, bergschoenen, outdoor sandalen - de keuze van outdoor schoeisel is enorm, en afhankelijk van de toepassing worden verschillende producten aanbevolen. Om u een overzicht van de verschillende schoenen te geven en om u te helpen bij uw keuze, leggen we hier de belangrijkste modellen uit en geven we advies voor bij het kopen van uw schoenen. Om u een overzicht van de verschillende schoenen te geven, hier zijn de modellen die beschreven worden: Outdoor sandalen, All-terrain schoenen, Hikingschoenen, Wandelschoenen, Trekkingsschoenen, Alpineschoenen

Outdoorschoenen in een oogopslag

All-terrain en trailrunning schoenen

De all-terrain of trailrunning schoen is een robuust model van een traditionele sportschoen, maar met meer grip meestal verkegen door een speciale zool. Zo is de all-terrain schoen met name geschikt voor sportieve activiteiten in de natuur. In het algemeen worden de schoenen gemaakt van waterafstotend en ademend materiaal.

Wandelschoenen & Trekkingschoenen

Wandelschoenen zijn de robuuste variant van de hikingschoenen en geschikt voor lange wandelingen en tochten met zware bagage. Door de solide basis en een schacht die de enkel stabiliseert, zijn deze schoenen gerust te gebruiken tijdens tochten van 2-3 dagen. Normaal gesproken worden wandelschoenen gemaakt van nylon, suède of leer en vaak uitgerust met een extra waterdicht membraan.

Voor langere reizen met zwaardere rugzakken worden trekkingschoenen aanbevolen. Evenals de wandelschoen, heeft deze schoen een stabiliserende schacht. De zoolconstructie zorgt voor verfijnde ergonomische bewegingen en ook voor een goede demping. Ook het materiaal is aangepast aan de hogere eisen van de gebruiker van de schoen: een slijtvaste zool en uitstekend leer, met of zonder waterdicht membraan, maakt de trekking schoen een onmisbare metgezel op elk terrein en in alle weersomstandigheden.

Alpine schoenen

Voor extreme tochten en alpinegebruik zijn schoenen met de hoogste stabiliteit, veiligheid en robuustheid nodig. Alpine schoenen zijn gemaakt van dik leer of kunststof. Het kan ook nodig zijn stijgijzers te gebruiken. Een voorwaarde hiervoor is dat de schoen over een alpine schoenzool beschikt.

Outdoor- / trekking sandalen

Een outdoor- of trekking sandaal is vooral een handige en robuuste sandaal met geprofileerde zool. Deze schoen is goed voor lange wandelingen op de paden in warme gebieden, maar ook voor een ontspannen stadswandeling.De trekking sandalen verlenen zich voor een lange tocht, maar ook voor in de hut of wanneer u de tent gaat opzetten bij het kamperen. Door het gebruik van extreem waterbestendige materialen, kan het ook een uitstekende keuze zijn in openbare douches of tijdens het kanoën.


Functie: Waterdicht of ademend?

In principe geldt bij schoeisel: hoe meer waterdicht, hoe minder ademend. Daarom moet worden overwogen alvorens schoenen te kopen, of u een schoen met een waterdicht membraan nodig heeft of een lederen schoen die bewerkt is met een waterafstotend middel ook voldoende is. Op reizen waarbij er geen gelegenheid is om de schoenen te drogen en u waarschijnlijk lange wandelingen in de regen maakt, of natte weilanden doorkruist zult u in dit geval het best een schoen met waterdichte binnenste membraan kiezen. In veel situaties, is de waterafstotendheid van een goed gewaxte lederen schoenen voldoende.

© Fidel Fernando, Unsplash

Schoenmaterialen

Runderleer

Runderleer is de bovenste laag van de koeienhuid en is ook wel bekend als splitleer. Het is zeer sterkt, maar meestal beschikt het over een onregelmatig oppervlak omdat de haargaatjes zichtbaar zijn. Runderleer is zeer stabiel.

Velours leer

Velours leer is zeer poreus en staat daardoor garant voor een goede vochtafvoer, dat kan bij zwaar transpirerende voeten van groot voordeel zijn. Veel schoenen van Velours leer worden geproduceerd met een combinatie van synthetische vezels.

Nubuckleer

Nubuckleer wordt glad geschuurd op de korrel kant, zo ontstaat een fluwelen oppervlak. Het leer is zeer zacht en ademend. Er komt geen verdere behandeling bij kijken, hierdoor is het oppervlak dan ook gevoeliger voor vlekken en UV-straling.

Russisch leder (of Juchtleer)

Juchtleer is afkomstig van jonge runderen en is zeer stevig, dicht en toch soepel. Het is gelooid met plantaardige looistoffen en is daarom niet echt waterdicht. Echter, door de extra behandeling met vetten heeft het een goede waterdichtheid bereikt. Daardoor blijven schoenen van juchtleer bij kou lang warm en bij hitte nog lang koel.

Suede

Suede is eigenlijk een verzamelnaam voor al het leer van wilde dieren. Het wordt echter ook vaak gebruikt voor leer met een geruwde oppervlaktestructuur. Een bijzonder kenmerk van suede is, zijn botte, fluweelachtige textuur. Zonder verdere behandeling is suede niet waterdicht en ook niet goed bestand tegen scheuren.