Beal online shop klimmers en bergbeklimmen
Het familiebedrijf Beal vertrouwt op nauwe samenwerking met bergbeklimmers bij de ontwikkeling van hun producten. Het resultaat is de productie van hoogwaardige touwen en klimuitrustingen die zowel professionals als amateurs inspireren.

De bedrijfsgeschiedenis
Janine en Pierre Beal richtten het bedrijf in 1950 op. De fabrikant begon met het produceren van veters, voordat hij het midden van de jaren 1970 dynamische klimtouwen gingen ontwikkelen, in samenwerking met de bergbeklimmer Yannick Seigneur. Omdat deze touwen een deel van de energie van de val absorberen door te rekken, verminderen ze de belasting van het lichaam aanzienlijk. Bevrijd van de angst om te vallen, slingerden de masters van het klimmen met deze touwen in de vroege jaren 80 naar nieuwe hoogten. Beal is 's werelds toonaangevende fabrikant van touwen voor sportklimmen met hoge arbeidsveiligheid geworden. Vandaag, met 45 werknemers, produceert het familiebedrijf acht miljoen meter touw per jaar, waarbij meer dan 60% van de productie wordt geëxporteerd. Beal heeft naast het Franse hoofdkantoor ook een hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Georgia.
Het assortiment van het merk Beal
Het bedrijf verdeelt zijn aanbod onder in de gebieden "Sport" en "Pro", waarbij het tweede gebied arbeidsveiligheidsproducten omvat voor bijvoorbeeld industriële klimmers of berg hulpverleners. Voor sportklimmen produceert Beal:
Centraal in het assortiment staan de verschillende touwen van Beal, die onder andere eschikt voor alpine klimmen, ijsklimmen of indoor klimmen.
Onderzoek en ontwikkeling
Sinds de jaren 70 werkt Beal met professionele bergbeklimmers en klimmers aan de ontwikkeling, rapporteert over hun ervaringen en identificeert mogelijke optimalisatiegebieden. In het eigen Beal Lab komen theorie en praktijk samen. Deze vruchtbare samenwerking leidde o.a. tot een nieuw productieproces dat de verbinding van kabelmantel en kern mogelijk maakt. Omdat de mantel bij beschadiging niet doorslipt zoals bij conventionele kabels, blijft de functionaliteit van het touw (abseilen, enz.) intact. Beal noemt dit productieproces Unicore. Bovendien onderscheidt de Franse fabrikant zijn touwen met de volgende kwaliteitscategorieën:
-
Golden Dry,
-
Dry Cover,
-
Classic
-
en Eco.
Elk van deze vier categorieën heeft voor- en nadelen, waardoor de kabels geschikt zijn voor een verscheidenheid aan toepassingen. Voor Golden Dry-touwen wordt elke kern en manteldraad geïmpregneerd voorafgaand aan de touwproductie. Als resultaat nemen de touwen bijna geen water op in natte toestand. In de categorie Dry Cover impregneert de fabrikant alleen de draden van de mantel. Beal gebruikt geen chemische impregnatie voor Classic- en Eco-touwen. De touwen van Beal presteren beter in verschillende tests dan de standaardspecificaties van de UIAA (vereniging van verschillende alpinistenfederaties). Bij sommige touwen vergemakkelijkt een kleurverandering in het midden van het touw abseilen op de dubbele draad. Dergelijke details komen uit de praktijk en illustreren de grote invloed van ervaren professionele klimmers op de ontwikkeling van de touwen. Om dergelijke nieuwe ontwikkelingen in de toekomst op de markt te brengen, investeert het bedrijf 10% van zijn omzet in onderzoek en ontwikkeling.
Mileuvriendelijk en duurzaamheid
In samenwerking met de NGO organisatie Woodenstock, plant het bedrijf één boom per verkocht touw aan de rand van het Andringitra National Park in Madagaskar. Het gestelde doel is om in de eerste twee jaar 100.000 bomen te planten.